H ευρωπαϊκή κυριαρχία, η μεταρρύθμιση του χώρου Σένγκεν και η άμυνα και ασφάλεια είναι μερικές από τις βασικές προτεραιότητες που έχει η γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, τις οποίες παρουσίασε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα στο Στρασβούργο.

Στην ομιλία του, ο Εμανουέλ Μακρόν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ασφάλειας, σε μια περίοδο γεωπολιτικών προκλήσεων.

Τόνισε δε ότι «πρέπει να είμαστε ανεξάρτητοι σε αυτόν τον βίαιο κόσμο», για να βρεθεί ξανά η κυριαρχία των συνόρων και του χώρου της ΕΕ και να προστατευθούν.

Ειδικότερα, ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε στην πρόταση που θα κάνει η γαλλική προεδρία για τη μεταρρύθμιση του χώρου Σένγκεν, η οποία είπε ότι αποτελεί προϋπόθεση, προκειμένου να τηρηθεί η υπόσχεση για την ελεύθερη κυκλοφορία και την προστασία των εξωτερικών συνόρων.

Επίσης, μίλησε για μια «ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας παρέμβασης» και για μια υποδοχή μεταναστών με αλληλέγγυο τρόπο, για μια εταιρική σχέση με τις χώρες διακίνησης και προέλευσης και για μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφών, ώστε να καταπολεμηθεί η παράνομη μετανάστευση.

«Συμπληρωματικές δράσεις με το ΝΑΤΟ»

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή άμυνα, ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να οργανώσει την ασφάλεια του χώρου της και να προχωρήσει σε δράσεις συμπληρωματικές με το ΝΑΤΟ. Ανέφερε, για παράδειγμα, ότι χωρίς τεχνολογική ανεξαρτησία στον χώρο της άμυνας, δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη της άμυνας. Μίλησε, επίσης, για την ανάγκη μιας πιο «ανεξάρτητης Ευρώπης», που δεν θα εξαρτάται από τις επιλογές άλλων μεγάλων δυνάμεων.

Επιπλέον, ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να φτιάξει μια «νέα τάξη ασφάλειας» στην ήπειρό της και υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει ένας ειρηνικός διάλογος με τη Ρωσία. «Αυτόν τον διάλογο τον υπερασπίζομαι επί χρόνια. Δεν είναι επιλογή, μας το επιβάλλει η γεωγραφία μας και η ιστορία μας σε εμάς και στη Ρωσία.

Για την ασφάλεια της ηπείρου μας, που είναι αδιαίρετη χρειαζόμαστε αυτόν τον διάλογο», τόνισε. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι η ευρωπαϊκή τάξη ασφάλειας πρέπει να βασίζεται στις αρχές και στους κανόνες που υπογράφτηκαν με τη Ρωσία πριν από 30 χρόνια. Είπε, επίσης, ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα συνεχίσουν τις προσπάθειες εξεύρεσης πολιτικής λύσης στο θέμα της Ουκρανίας, στο λεγόμενο «πλαίσιο της Νορμανδίας».

Ιδιαίτερη αναφορά στα Δυτικά Βαλκάνια

Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να μας οδηγήσουν σε μια ευρωπαϊκή πρόταση για μια νέα τάξη ασφάλειας και σταθερότητας. «Θα πρέπει να τη χτίσουμε μεταξύ μας οι Ευρωπαίοι και μετά να τη μοιραστούμε με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και εν συνεχεία να την προτείνουμε για διαπραγμάτευση προς τη Ρωσία», είπε.

Εξάλλου, ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα Δυτικά Βαλκάνια, λέγοντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αποστρέψει το βλέμμα της από εκεί, λόγω της ιστορίας της και της γεωγραφίας της. «Επιθυμούμε να ξαναδούμε τη σχέση μας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και να τους δώσουμε με πιο σαφή τρόπο πραγματικές προοπτικές ένταξης», μια υπόσχεση ένταξης σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης τον Μάιο, «θα πρέπει να ξαναδούμε αυτό το θέμα και να ακολουθήσει μια Σύνοδος Κορυφής για τα Βαλκάνια», είπε.

Τέλος, ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι η Ευρώπη έχει καθήκον να προστατέψει μια νέα συμμαχία με την αφρικανική ήπειρο και αναφέρθηκε στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει τον Φεβρουάριο με στόχο την επανίδρυση της εταιρικής σχέσης της ΕΕ με την Αφρική.

Διαβάστε ακόμη

Έκλεισαν οι προσφορές για το 10ετές ομόλογο

Κορωνοχρέη: Τελευταία διορία για ένταξη στις 36-72 δόσεις

JUMBO: Στο +20% οι πωλήσεις το 2021, νέα καταστήματα σε Ελλάδα και Ρουμανία