Ευρώπη

Μάριο Ντράγκι: Η νέα αποστολή σωτηρίας αφορά την Ιταλία

  • newsroom


Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης έχει προγραμματίσει το σταδιακό άνοιγμα από τις 26 Απριλίου σε τομείς της οικονομίας που έχουν πληγεί από την πανδημία, αναλαμβάνοντας, όπως λέει ο ίδιος, «υπολογισμένο ρίσκο»

Είχε υποσχεθεί ότι θα διασώσει την Ευρωζώνη «με κάθε κόστος». Και σήμερα εφαρμόζει την ίδια συνταγή στην Ιταλία. Ο Μάριο Ντράγκι αφήνει τα χαλινάρια του δημοσιονομικού ελλείμματος για να δώσει ώθηση σε μια αποστραγγισμένη οικονομία και επενδύει δισεκατομμύρια ευρώ στις υποδομές.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, επενδύοντας στην επιτάχυνση των εμβολιασμών ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης έχει προγραμματίσει το σταδιακό άνοιγμα από τις 26 Απριλίου σε τομείς της οικονομίας που έχουν πληγεί από την πανδημία, αναλαμβάνοντας -όπως λέει ο ίδιος- «υπολογισμένο ρίσκο».

«Όπως οι κυβερνήσεις αμέσως μετά τον πόλεμο, έτσι κι εμείς έχουμε την υποχρέωση να εκκινήσουμε μια νέα ανοικοδόμηση», είχε εξηγήσει τον Φεβρουάριο ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, περίπου 30 επίτροποι με ειδικές εξουσίες έχουν οριστεί για να αναβιώσουν 57 σχέδια για την ανοικοδόμηση των υποδομών κόστους 83 δισ. ευρώ, που βαλτώνουν στον λαβύρινθο της περιώνυμης ιταλικής γραφειοκρατίας.

Τα έργα, μέρος των οποίων θα χρηματοδοτηθεί από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, αφορούν την ανακαίνιση ή κατασκευή σιδηροδρομικών γραμμών, αυτοκινητοδρόμων ή λιμανιών. Οι επενδύσεις στις υποδομές θα συνοδευτούν από τη δημιουργία 118.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2025, την ώρα που περί το 1 εκατ. θέσεις απασχόλησης χάθηκαν εξαιτίας της πανδημίας.

Επέκταση του προϋπολογισμού ύψους 32 δισ. ευρώ

«Είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα. Δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις ήταν μπλοκαρισμένα εδώ και χρόνια, έως και δεκαετίες», σχολιάζει ο Τζουλιάνο Νάτσι, καθηγητής Στρατηγικής στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου. «Πρόκειται για κρίσιμης σημασίας δημόσια έργα για τη χώρα».

Με μια επέκταση του προϋπολογισμού ύψους 32 δισ. ευρώ, έπειτα από ακόμα μία επέκταση για τη χρηματοδότηση των μέτρων της ανάκαμψης, το δημόσιο έλλειμμα θα εκτοξευθεί στο 11,8% του ΑΕΠ, ύψος ρεκόρ για την Ευρωζώνη.

«Κρίνοντας με τα χθεσινά μέτρα, μια τέτοια κατάσταση θα ήταν πολύ ανησυχητική», παραδέχεται ο Μάριο Ντράγκι. Αλλά όπως τονίζει, τα δεδομένα έχουν αλλάξει, καθώς η πανδημία «νομιμοποίησε τη δημιουργία υψηλού χρέους», το οποίο θα αποπληρωθεί με την επιστροφή σε «βιώσιμη ανάπτυξη».

Επίσης, η υγειονομική κρίση συνέτριψε τους ευρωπαϊκούς κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας, που προβλέπουν πλαφόν 3% του ΑΕΠ για το έλλειμμα και 60% για το χρέος. «Το ευρωπαϊκό σύμφωνο σταθερότητας δεν έχει πλέον νόημα. Κατασκευάστηκε πριν από 25 χρόνια, αλλά έκτοτε είχαμε μια χρηματοπιστωτική κρίση το 2010 και την πανδημία. Η πολιτική της λιτότητας αποδείχθηκε αποτυχία», λέει ο Τζουλιάνο Νότσι.

Η θεραπεία σοκ που εφαρμόστηκε στην ιταλική οικονομία, που έπασχε εδώ και μια 20ετία από χαμηλή ανάπτυξη, δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τους πόρους του ευρωπαϊκού Σχεδίου Ανάκαμψης. Από το πακέτο των 750 δισεκατομμυρίων, η Ρώμη θα λάβει 191,5 δισ. σε επιδοτήσεις και δάνεια.

Η τρίτη οικονομία της Ευρωζώνης υπολογίζει πολύ στους πόρους αυτούς, η εκταμίευση των οποίων συνδέεται με την παρουσία στις Βρυξέλλες λεπτομερούς σχεδίου δαπανών μέχρι το τέλος του Απριλίου.

Εκτόξευση του χρέους

Εν αναμονή των ευρωπαϊκών πόρων, το ιταλικό δημόσιο χρέος εκτοξεύεται, καθώς αναμένεται να φτάσει το 159,8% του ΑΕΠ, πριν αρχίσει να μειώνεται σταδιακά. Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας βρίσκεται στο επίπεδο του ελληνικού χρέους το 2011. Μήπως αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περιμένουμε μια νέα κρίση στην Ευρωζώνη, πυροδοτημένη από την Ιταλία;

«Όχι, η κατάσταση δεν είναι συγκρίσιμη, διότι η Ρώμη δεν εξαρτάται από ξένους επενδυτές για να αποπληρώσει το χρέος της, το οποίο κρατείται στο μεγαλύτερο μέρος του από ιταλικές τράπεζες και νοικοκυριά», σχολιάζει ο Χεσούς Καστίγιο, οικονομολόγος της Natixis. Εξάλλου, «η Ιταλία έχει εμπορικό πλεόνασμα σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο και διαθέτει έναν στέρεο βιομηχανικό τομέα», προσθέτει.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα αφήσει την Ιταλία να σκοντάψει, διότι «έχει τα μέσα να σταθεροποιήσει τις αγορές και αρκετή δύναμη πυρός για να αμβλύνει πιθανές εντάσεις στα ιταλικά επιτόκια».

Και όλα αυτά, χωρίς να υπολογίζεται η «επίδραση Ντράγκι», καθώς λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στις αρχές του Φεβρουαρίου, το δεκαετές επιτόκιο δανεισμού της Ιταλίας έπεσε λίγο κάτω από το 0,50%, σε ιστορικό χαμηλό, και έκτοτε κινείται γύρω στο 0,73%.

Διαβάστε ακόμη

Τριπλή ένεση ρευστότητας για το άνοιγμα των επιχειρήσεων

Διήμερο «φωτιά» για πλειστηριασμούς, ληξιπρόθεσμα και ΕΝΦΙΑ

Κυριάκος Φιλίππου: Από το γαλακτοπωλείο στην εξοχική Πατησίων, στη Fage International (pics)

 

Απόρρητο Απόρρητο