Αξιοποιώντας οι επιχειρήσεις τρία από τα εργαλεία που τους παρέχει το υπουργείο Οικονομικών για την αύξηση της ρευστότητάς τους, αποκτούν το αναγκαίο καύσιμο για την επανεκκίνηση της λειτουργίας τους.

Πρώτον, όσοι ωφελήθηκαν από τους πρώτους τρεις κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής μπορούν, αντί να κρατήσουν στα ταμεία τους το 50% των κρατικών δανείων που πήραν, να συμψηφίσουν μέρος από αυτό το μη επιστρεπτέο ποσό με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται μεν η φορολογική επιβάρυνση, αλλά οι επιχειρήσεις θα πρέπει το 2022 να επιστρέψουν ολόκληρο το ποσό που πήραν από τους πρώτους τρεις κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Εδώ κολλάει και το αναμενόμενο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών που παρέχει ένα επιπλέον κουπόνι για περαιτέρω μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Τρίτον, με τα κρατικά δάνεια της 7η επιστρεπτέας προκαταβολής οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες μπορούν να αποκτήσουν το αναγκαίο κεφάλαιο κίνησης.

Ειδικότερα:

Μείωση φόρων μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 1, 2, 3: Μέσα στο προσεχές διάστημα θα τεθούν σε εφαρμογή και οι βελτιώσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής. Μία από αυτές αφορά επιχειρήσεις με εργαζόμενους που είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται κατά τουλάχιστον 30% το 2020 και έλαβαν ενίσχυση μέσω των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Σε αυτή την περίπτωση, οι επιχειρήσεις έχουν τις εξής τρεις επιλογές:

■ Να πληρώσουν εφάπαξ εντός του 2021 το 50% της επιστρεπτέας που έλαβαν κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15%
■ Να λάβουν το 35% του συνολικού ποσού των Επιστρεπτέων 1 έως 3 ως πιστωτικό φέτος. Το ποσό αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Στην περίπτωση αυτή, όμως, θα πρέπει να αποπληρώσουν το 100% της ενίσχυσης που έλαβαν σε 60 μηνιαίες δόσεις από 31/1/2022.
■ Να ξεκινήσουν να αποπληρώνουν σε 60 μηνιαίες δόσεις το 50% της ενίσχυσης που έλαβαν, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022.
Για παράδειγμα, επιχείρηση που έχει λάβει ενίσχυση 10.000 ευρώ έχει τις εξής επιλογές :
■ Να αποπληρώσει εφάπαξ φέτος το 50% του ποσού, δηλαδή 5.000 ευρώ, κερδίζοντας μάλιστα επιπλέον έκπτωση 15%. Δηλαδή θα πρέπει να καταβάλει 4.250 ευρώ
■ Να λάβει πιστωτικό ύψους 3.500 ευρώ φέτος για να καλύψει την πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών. Κατόπιν στις 31/1/2022 θα πρέπει να υπολογίσει ότι θα κληθεί να πληρώνει σταδιακά σε 60 δόσεις το σύνολο της ενίσχυσης που έλαβε, δηλαδή και τα 10.000 ευρώ.
■ Να αρχίσει να αποπληρώνει σε 60 μηνιαίες δόσεις τα 5.000 ευρώ που πρέπει να επιστρέψει στο κράτος από τις 31/1/2022 έως τις 31/1/2027

Πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών: Η επιδότηση θα πραγματοποιηθεί μέσω της έκδοσης πιστωτικού το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Δηλαδή, ο δικαιούχος αντί να εισπράξει ένα χρηματικό ποσό, θα λάβει μία πίστωση με την οποία η επιχείρηση θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει υποχρεώσεις όπως φόρο εισοδήματο, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές κ.ά. Μάλιστα η επιχείρηση θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει το ποσό της ενίσχυσης που θέλει να κατανείμει για την πληρωμή φορολογικών οφειλών και το ποσό που θέλει να χρησιμοποιήσει για την πληρωμή ασφαλιστικών οφειλών.

Το ποσοστό της ενίσχυσης θα καθοριστεί όταν ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των επιχειρήσεων και θα διαφοροποιείται με βάση τη πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%.

Κεφάλαιο κίνησης από την επιστρεπτέα 7: Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στον 7ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής μέχρι τις 19 Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι και σε αυτό τον κύκλο, το 50% της οικονομικής ενίσχυσης θα είναι μη επιστρεπτέο, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως το τέλος Αυγούστου.

Το υπόλοιπο 50% θα επιστραφεί σε 60 δόσεις, από τον Ιανουάριο του 2022. Σε αυτόν το γύρο Επιστρεπτέας θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα όρια για επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου και συγκεκριμένα 1.000 ευρώ χωρίς εργαζομένους, 2.000 ευρώ με έως 5 εργαζομένους, 4.000 ευρώ με έως 20 εργαζομένους και 8.000 ευρώ για άνω των 20 εργαζομένων.

Διαβάστε ακόμα:

«Πόλεμος» δισ. στο ποδόσφαιρο: Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν – Η ρελάνς της UEFA

Πότε θα σταματήσουν τα SMS στο 13033 (vid)

Βen Pasternak: Έφτιαξε από το τίποτα κολοσσό με καυτερές κοτομπουκιές και… σαγήνευσε τη Bella Hadid