Την παραπομπή σε δίκη του κεντροαριστερού πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι ζήτησαν οι εισαγγελείς της Φλωρεντίας με κατηγορίες για διαφθορά, άσκηση παράνομης επιρροής και παράνομη χρηματοδότηση κόμματος.

H υπόθεση αφορά στο πολιτιστικό ίδρυμα «Open», το οποίο είχε δημιουργήσει μαζί με σειρά συνεργατών του ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, στην πραγματικότητα το ίδρυμα Open «από το 2012 μέχρι το 2018 έδρασε ως επέκταση κομματικού μηχανισμού» και «παραβιάζοντας τον νόμο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων», φέρεται να έλαβε περίπου 3,5 δισ. ευρώ.

Όπως λένε οι υπεύθυνοι των ερευνών, το ποσό αυτό χρησιμοποιήθηκε και για την ενίσχυση του εσωκομματικού ρεύματος των Δημοκρατικών, το οποίο στήριζε τον Ρέντσι.

Παράλληλα, οι εισαγγελείς ζήτησαν μεταξύ των άλλων την παραπομπή σε δίκη της πρώην υπουργού και στενής συνεργάτιδας του Ρέντσι, Μαρία Έλενα Μπόσκι, του πρώην δεύτερου γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Λούκα Λότι, του πρώην προέδρου του Open και δικηγόρου, Αλμπέρτο Μπιάνκι και του επιχειρηματία Μάρκο Καράι.

Σύμφωνα με την εισαγγελία της Φλωρεντίας, οι κύριες επιχειρήσεις που φέρονται να χρηματοδότησαν το ίδρυμα Open είναι οι οικοδομικές εταιρίες Toto Costruzioni και Immobil Green, η Βritish American Tobacco Italia και η εταιρεία του τομέα μοριακής βιολογίας Irbm spa.

Ερευνάται ο ακριβής χαρακτήρας του «Open»

Όπως γράφει ο Τύπος στην Ιταλία, οι εισαγγελείς της Φλωρεντίας θεωρούν ότι μέσω του Λούκα Λότι, μέρος των εταιρειών που χρηματοδότησε το ίδρυμα του Ματέο Ρέντσι ζήτησε να ευνοηθεί η επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Καθοριστικό στοιχείο της όλης υπόθεσης είναι ο ακριβής χαρακτήρας του «Open». Η Δικαιοσύνη θα πρέπει να αποφασίσει αν ήταν όντως πολιτιστικό ίδρυμα (για το οποίο προβλέπεται μεγαλύτερη «ελευθερία» στη διαχείριση των διαφόρων χρηματοδοτήσεων) ή -όπως επιμένει η εισαγγελική αρχή- ένα «παρακλάδι» του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος. Σε αυτήν την περίπτωση, οι οικονομικοί έλεγχοι και οι ισχύοντες κανόνες είναι πολύ πιο αυστηροί.

Ο Ματέο Ρέντσι, από την πλευρά του, απάντησε ότι οι εισαγγελείς «χρησιμοποίησαν σκανδαλώδεις μεθόδους». Επισήμανε ότι σε έναν από τους εισαγγελείς της έρευνας αυτής «έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το Ιταλικό Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο λόγω σεξουαλικής παρενόχλησης», ενώ «ένας άλλος έχει κατηγορηθεί από καραμπινιέρο ότι προσπάθησε να αλλοιώσει αποδεικτικά στοιχεία στο γραφείο τραπεζικού μάνατζερ, ο οποίος αυτοκτόνησε».

Μήνυση κατά των εισαγγελέων

Παράλληλα, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός αποφάσισε να καταθέσει μήνυση κατά των εισαγγελέων για κατάχρηση δικαιώματος. Στο μεταξύ, μέρος του ιταλικού Τύπου δημοσίευσε τις ημέρες αυτές επιστολή του πατέρα του πρώην πρωθυπουργού, Τιτσιάνο Ρέντσι, στην οποία μεταξύ άλλων επιπλήττει τον γιο του για τις πολιτικές του συναναστροφές και το ποιόν των στενότερων συνεργατών του.

Ο Τιτσιάνο Ρέντσι, ο οποίος αντιμετωπίζει δίκη για δόλια χρεοκοπία, στην επιστολή του αυτή -η οποία γράφτηκε το 2017- υπογραμμίζει ότι ο πρώην οικονομικός υπεύθυνος του Δημοκρατικού Κόμματος, Φραντσέσκο Μπονιφάτσι, η πρώην υπουργός για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο, Μαρία Έλενα Μπόσκι, και ο πρώην πρόεδρος του Open, Aλμπέρτο Μπιάνκι, συμμετείχαν σε «Συμμορία των Μουργόλυκων» και ότι «προσπάθησαν να ευνοηθούν, χωρίς αιδώ, από τη στενή τους σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας.

Διαβάστε ακόμη

Alpha Finance: Η στρατηγική και τα top picks στο Χρηματιστήριο για το 2022

«Εφιάλτης» για την εφοδιαστική αλυσίδα η συμφόρηση σε αμερικανικά & ασιατικά λιμάνια

«Πατάει φρένο» η κατανάλωση λόγω ακρίβειας – Νέο κύμα ανατιμήσεων μέσα στον Μάρτιο περιμένει η αγορά