Ευρώπη

Μέρκελ: Απορρίπτει τον δημόσιο εμβολιασμό της με το εμβόλιο της Astrazeneca

  • newsroom


Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ ανακοίνωσε ότι η Καγκελάριος έχει ξεκαθαρίσει πως θα εμβολιαστεί όταν έρθει η σειρά της

Η Άνγκελα Μέρκελ δεν θα εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Astrazeneca σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, όπως κατέστησε σαφές ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, απορρίπτοντας σχετική πρόταση που έγινε από τον Γενικό Γραμματέα της Γερμανικής Εταιρείας Ανοσολογίας Κάρστεν.

Ο Ζάιμπερτ εξήγησε ότι «η Καγκελάριος έχει επανειλημμένως πει ότι θα εμβολιαστεί όταν έρθει η σειρά της. Επιπλέον, η Μέρκελ είναι 66 ετών και το εμβόλιο συνιστάται μόνο για άτομα κάτω των 65 ετών».

Αντιθέτως, ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) δήμαρχος του Βερολίνου, Μίκαελ Μίλερ, θα εμβολιαστεί αμέσως με το εμβόλιο της Astrazeneca, όπως είπε στο Γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). Πάντως, τόσο ο Ζάιμπερτ όσο και ο Mίλερ επεσήμαναν την ασφάλεια του συγκεκριμένου εμβολίου.

Πάνω από 6,1 εκατ. εμβολιασμοί στη Γερμανία

Με την αναμενόμενη παράδοση τουλάχιστον 1 εκατ. δόσεων του εμβολίου της Astrazeneca, οι δόσεις στα ομοσπονδιακά κρατίδια θα μπορούσαν να αυξηθούν ξανά μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, σχεδόν 1,1 εκατ. δόσεις του πρόκειται να παραδοθούν έως την Πέμπτη, αυξάνοντας τον συνολικό όγκο παράδοσης σε σχεδόν 3,2 εκατ. δόσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, μέχρι και την Κυριακή το εμβόλιο αυτό είχε χορηγηθεί μόνο σε περίπου 455.000 ανθρώπους.

Κατά το τελευταίο Σαββατοκύριακο εμβολιάστηκαν σχεδόν 91.000 άνθρωποι στη Γερμανία με το εμβόλιο της Astrazeneca. Εάν παραμείνει η συχνότητα αυτή, σχεδόν 2 εκατ. δόσεις θα μπορούσαν να είναι αχρησιμοποίητες μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Μέχρι την Κυριακή είχαν γίνει συνολικά πάνω από 6,1 εκατ. εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στη Γερμανία, εκ των οποίων η μεγάλη πλειοψηφία με το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech.

«Λιγότερο αποτελεσματικό από τα άλλα εμβόλια»

Πάντως, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απορρίπτει τη γενική χορήγηση του εμβολίου της Astrazeneca σε άτομα εκτός των ομάδων προτεραιότητας.

Σύμφωνα με μελέτες, το παρασκεύασμα της Astrazeneca είναι ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικό από τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και της Moderna. Επιπλέον, σε αντίθεση με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko) της Γερμανίας το έχει συστήσει μόνο για άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 64 ετών, επειδή δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με την επίδρασή του σε ηλικιωμένους.

Ωστόσο, η Stiko ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει τη σύστασή της το συντομότερο δυνατόν.

Διαβάστε ακόμη

Κορωνοχρέη: Ρύθμιση οφειλών με 60 – 72 δόσεις από το 2022

Οικογένεια Σαρακάκη: Με «μπουνάτσες» στη θάλασσα και «μποφόρια» στη στεριά

Lamda: Πάνω από 15 προσφορές για τους δύο Πύργους στο Ελληνικό

Απόρρητο Απόρρητο