Ευρώπη

Ξεκάθαρο μήνυμα Μέρκελ κατά Τουρκίας: Όλα τα κράτη της ΕΕ έχουν την υποχρέωση να στηρίξουν την Ελλάδα

  • newsroom


Πιστεύω ότι είναι καθήκον μας ως κράτη μέλη της ΕΕ να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα των Ελλήνων φίλων μας».

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Αγκυρα έστειλε η Ανγκελα Μέρκελ. Ολες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υποχρέωση να στηρίξουν την Ελλάδα στη διαμάχη με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος στην ετήσια θερινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, στην οποία τοποθετείται εφ΄όλης της ύλης.

«Υποστηρίζουμε την Ελλάδα και δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση στις σχέσεις της με την Τουρκία», ανέφερε η Μέρκελ. Η ίδια σημείωσε πως όταν μιλήσει με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα τον ενημερώσει για τη στάση της Ευρώπης.

Ερωτώμενη για την κρίση μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας είπε: «Πιστεύω ότι είναι καθήκον μας ως κράτη μέλη της ΕΕ να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα των Ελλήνων φίλων μας».

Πρόσθεσε δε ότι είναι στοιχειώδες οι δύο πλευρές (δηλαδή Ελλάδα και Τουρκία) να συνεχίσουν τον διάλογο.

Η ίδια παρουσίασε τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησής της σε ό,τι αφορά την πανδημία.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (CDU) εξήγησε τις προτεραιότητές της για την περαιτέρω πορεία της πανδημίας της κορώνας το φθινόπωρο στην παραδοσιακή θερινή συνέντευξη τύπου. “Πρέπει να περιμένετε ότι ορισμένα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα τους επόμενους μήνες από ό, τι είναι τώρα το καλοκαίρι”, τόνισε η Μέρκελ. Ο πρώτος στόχος της: τα παιδιά δεν πρέπει να είναι οι χαμένοι της πανδημίας. “Εννοώ όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από το οικογενειακό τους υπόβαθρο.” Η εκπαίδευσή τους, είτε στο σχολείο είτε στο παιδικό σταθμό, πρέπει να είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Η εκπαιδευτική πολιτική είναι φυσικά θέμα των ομοσπονδιακών πολιτειών. Ωστόσο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βλέπει υπό «αυτές τις εξαιρετικές περιστάσεις μια κοινή ευθύνη για την ίδια» και θέλει να βοηθήσει τα σχολεία με ένα πρόγραμμα για ψηφιακό εξοπλισμό. Ο δεύτερος στόχος είναι “να διατηρήσουμε την οικονομική μας ζωή σε λειτουργία ή να την ξαναρχίσουμε”. Είναι θέμα διατήρησης της «βάσης της ευημερίας», αλλά και της ενίσχυσης της μελλοντικής βιωσιμότητας της Γερμανίας σε περιόδους κρίσης. Οι φιλικές προς το κλίμα τεχνολογίες πρέπει να ενισχυθούν και να προωθηθεί η ψηφιοποίηση. Η Μέρκελ προτρέπει τη Ρωσία να σεβαστεί την κυριαρχία της Λευκορωσίας.

Είπε ότι θέλει να αποτρέψει την κλιμάκωση της διαφοράς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. “Αυτό είναι που δεσμεύεται η Γερμανία”, τονίζει. Η σύγκρουση για τη διαίρεση των οικονομικών ζωνών μπορεί να επιλυθεί μόνο από κοινού.

«Βασιζόμαστε πάντα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», τόνισε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στο κλίμα που επικρατεί μεταξύ των Ευρωπαίων ομολόγων του, για το θέμα της Τουρκίας. Χαρακτήρισε δε «απόλυτη αναγκαιότητα» -προκειμένου να επιτευχθεί αποκλιμάκωση στη Μεσόγειο- τις επικείμενες ανακοινώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σχετικά με επιλογές για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

«Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις Μπορέλ, σχετικά με τις επιλογές για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Το θεωρούμε απόλυτη αναγκαιότητα, προκειμένου να επιτευχθεί αποκλιμάκωση στην Μεσόγειο», δήλωσε ο κ. Δένδιας προσερχόμενος στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιείται από χθες στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Απόρρητο Απόρρητο