Ευρώπη

Microsoft: Κίνδυνος για κυβερνοεπιθέσεις στις μισές επιχειρήσεις σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

  • newsroom


Νέα μελέτη της Microsoft δείχνει ότι περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις δεν διαθέτουν ολοκληρωμένη στρατηγική ασφάλειας – Συμμτείχαν και επιχειρήσεις από την Ελλάδα

Νέα μελέτη της Microsoft δείχνει ότι τουλάχιστον οι μισές επιχειρήσεις στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη δεν διαθέτουν ολοκληρωμένη στρατηγική ασφάλειας και είναι εκτεθιμένες σε κυβερνοεπιθέσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με νέα έκθεση της Microsoft, η πλειοψηφία των εταιρειών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη είναι ευάλωτες σε κινδύνους που προέρχονται από τον κυβερνοχώρο, ενώ περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις (58%) αναφέρουν ότι δεν διαθέτουν επί του παρόντος μια ολοκληρωμένη στρατηγική ασφάλειας.

Η έρευνα της Microsoft διεξήχθη από την IDC μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου 2020, ενώ συμμετείχαν μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις σε έξι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η διεπιστημονική μελέτη ερεύνησε τους επαγγελματίες του τομέα της ασφάλειας και της πληροφορικής από 1.500 εταιρείες σε έξι χώρες της CEE, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Ρωσίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το θέμα της ασφάλειας έχει αναδειχθεί σημαντικά, με πολλές εταιρείες να αναγνωρίζουν ότι η μετάβαση στην απομακρυσμένη εργασία αύξησε τους κινδύνους παραβίασης. Πιο συγκεκριμένα, το 79% των ερωτηθέντων έθεσαν ως πρωτεύων ζήτημα την ασφαλή πρόσβαση σε εταιρικά δίκτυα από το σπίτι .

Άλλες γνωστές απειλές στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο παραμένουν εξίσου επίκαιρες, όπως τα κακόβουλα λογισμικά, η ηλεκτρονική παραβίαση δεδομένων και ransomware, δείχνοντας έτσι ότι οποιαδήποτε προσπάθεια διαφύλαξης ψηφιακών δεδομένων ή περιουσιακών στοιχείων μιας εταιρείας πρέπει να είναι συνολική και να περιέχει το στοιχείο της ευελιξίας.

Τα στοιχεία για την Ελλάδα

Το 62,5% των εταιρειών στην Ελλάδα έχει μια ολοκληρωμένη στρατηγική ασφάλειας, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εταιρείες σε άλλες χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα. Επιπλέον 59,5% των εταιρειών με έδρα την Ελλάδα δηλώνει πλήρη ικανοποίηση από τα συστήματα ασφαλείας, ενώ μόνο 37,5% δηλώνει ότι έχει ένα πλήρως ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων.

Καθώς οι απειλές εξελίσσονται και οι επιθέσεις γίνονται όλο και πιο περίπλοκες, το 54% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι σκοπεύει να μεταφέρει τα δεδομένα του σε υπηρεσίες cloud μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Αυτή η αλλαγή ενδείκνυται για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να είναι ευέλικτες στην προσέγγισή τους, καθώς οι λύσεις που βασίζονται στις υπηρεσίες cloud προσφέρουν υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας και ταχύτερες αναβαθμίσεις στα συστήματα τους.

Η έρευνα ανέδειξε επίσης και την αυξανόμενη ανάγκη να έχουν τόσο οι υπάλληλοι, όσο και επαγγελματίες πληροφορικής, τις απαραίτητες δεξιότητες για να προφυλάσσονται από κυβερνοεπιθέσεις, μιας και οι διευθυντές των επιχειρήσεων αναμένουν ότι μόνο το 5% των εργαζομένων θα επιστρέψουν μόνιμα στο γραφείο στο εγγύς μέλλον.

Η εκπαίδευση του προσωπικού

Ένα άλλο σημαντικό σημείο της έρευνας αφορά στην εκπαίδευση του προσωπικού. Το 2020 οι περισσότερες επιχειρήσεις (54%) παρείχαν εκπαίδευση στους εργαζομένους τους μόνο σε ad-hoc βάση, περίπου το 30% είχε τουλάχιστον ένα σταθερό πρόγραμμα εκπαίδευσης, ενώ στο 15% των επιχειρήσεων υπήρχε η απουσία οποιουδήποτε προγράμματος κατάρτισης.

Τον τελευταίο καιρό αυτό φαίνεται να αλλάζει, καθώς οι επιχειρήσεις δίνουν προτεραιότητα στην απόκτηση δεξιοτήτων, μιας και αναγνωρίζουν ότι η εκπαίδευση του προσωπικού έχει ύψιστη σημασία για την ενίσχυση της ασφάλειάς τους. Χαρακτηριστικά, η έρευνα διαπίστωσε ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια το 68% των εταιρειών σχεδιάζει να παρέχει εκπαίδευση στους υπαλλήλους τους για κυβερνοασφάλεια, με το 56% να επικεντρώνεται περισσότερο στην αύξηση των τεχνικών γνώσεων πληροφορικής.

Διαβάστε ακόμη

«Λίφτινγκ» στην ρύθμιση των κορωνο-χρεών εξετάζει η κυβέρνηση

Ο «οδικός χάρτης» του ΤΑΙΠΕΔ – Τι περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης

Η αγορά τυχερών παιγνίων ξανανοίγει και μαζί τα «καζίνο-ζόμπι» (που χρωστάνε στο Δημόσιο 400 εκατ. ευρώ)