Ελλάδα

Ο «οδικός χάρτης» του ΤΑΙΠΕΔ – Τι περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης

  • newsroom


ΚΥΣΟΙΠ: Ενέκρινε το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ - Τι αναφέρεται για το Ελληνικό, την Εγνατία Οδό, τα λιμάνια, την ΕΥΔΑΠ, Αττική Οδό, Γούρνες

Το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan – ADP) του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Η έγκριση από το ΚΥΣΟΙΠ πραγματοποιήθηκε στις 13/5/2021 και ήδη το ADP έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ταμείου και είναι διαθέσιμο εδώ.

Στο επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης αναφέρεται το status σειράς ιδιωτικοποιήσεων και τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωσή τους. Σημειώνεται ότι παρά την πανδημία που έχει επηρεάσει την αξιοποίηση κάποιων assets (π.χ. ΔAA) ή εξωγενείς παράγοντες (π.χ, εκκρεμότητα απόφασης για ΔEΠA – EΛΦE), μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων του 2021 προχωρά με καλό βηματισμό, μεταξύ των οποίων τα λιμάνια, οι μαρίνες, οι Γούρνες κ.α.

Αναλυτικά, για το project του Ελληνικού ως επόμενα βήματα αναφέρονται η Υπογραφή Σύμβασης Παραχώρησης για πρόδρομες εργασίες, η Έκδοση απόφασης Ελεγκτικού Συνεδρίου για το καζίνο, η Έκδοση αποφάσεων Συμβουλίου της Επικρατείας επί των αιτήσεων ακύρωσης (2 σε εκκρεμότητα), η Ολοκλήρωση μετεγκαταστάσεων δημοσίων χρηστών, η Μεταβίβαση/ εισφορά εμπράγματων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ στην Ελληνικό ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ/ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε.), η Υπογραφή και Κύρωση Σύμβασης εισφοράς των εμπράγματων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ στην ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής.

Για τα λιμάνια τονίζεται πως το Ταμείο προετοιμάζει πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, εν αναμονή απόφασης ΥΠΕΘΑ σχετικά με την ανάπτυξη ναύσταθμου στο λιμάνι (ακριβής προσδιορισμός έκτασης) για τη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης. Επίσης, εξετάζεται η δυνατότητα αξιοποίησης κάποιων από τους μικρούς λιμένες ή/και μαρίνες του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας. Η διερεύνηση αυτή αφορά στην παρούσα στιγμή την μαρίνα για Mega-Yacht και την μαρίνα Σπηλιάς εντός του κεντρικού λιμένα του Οργανισμού και τον μικρό λιμένα της Λευκίμμης.

Για την Εγνατία Οδό εκκρεμεί το άνοιγμα των φακέλων των δεσμευτικών προσφορών που έχουν καταθέσει οι ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες, για τις μαρίνες δρομολογείται σειρά δημοσιεύσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ενώ για την ΕΥΣΑΠ (το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 11,33%) αξιολογούνται εναλλακτικά σενάρια αξιοποίησης.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΠΑ Υποδομών, αναμένονται δεσμευτικές προσφορές στις 15/07/2021, ενώ για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, για λόγους που αφορούν στην απρόσκοπτη διεξαγωγή της διαγωνιστικής διαδικασίας, το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να αναστείλει τη Φάση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών μέχρι τα τέλη του 3ου τριμήνου του 2021, οπότε και θα ενημερώσει τους προεπιλεγέντες επενδυτές για τα επόμενα στάδια του διαγωνισμού και το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα.

Αναφορά γίνεται και για την Αττική Οδό, για την οποία το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το δικαίωμα εμπορικής αξιοποίησης του συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου κατόπιν της λήξης της υφιστάμενης παραχώρησης. Συγκεκριμένα, αναφέρεται, είναι σε εξέλιξη η υφιστάμενη παραχώρηση και αναμένεται η έναρξη των προπαρασκευαστικών ενεργειών άμεσα και ο διαγωνισμός το α’ τρίμηνο του 2022.

Τέλος, για τις Γούρνες στο Ηράκλειο Κρήτης (επονομαζόμενο και «μικρό Ελληνικό»), αναμένεται η έκδοση ΦΕΚ Π.Δ. ΕΣΧΑΔΑ, ενώ η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών έχει οριστεί η 15η Ιουλίου 2021.

Διαβάστε ακόμη

Προϋπολογισμός: Πάνω από τον στόχο τα κρατικά έσοδα τον Απρίλιο

Γερμανία – RND: Η Ελλάδα θέλει να γίνει πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ανάπτυξη

«Λίφτινγκ» στην ρύθμιση των κορωνο-χρεών εξετάζει η κυβέρνηση