Αντίθετος με τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να προχωρήσει σε νέα στήριξη του χρεωμένου Νότου της Ευρωζώνης, όπως ανακοίνωσε κατά την έκτακτη συνεδρίαση του περασμένου μήνα, ήταν ο πρόεδρος της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, Γιόαχιμ Νάγκελ, σύμφωνα με το Reuters.

Όπως δήλωσαν στο Reuters πηγές με γνώση του θέματος, με τη στάση του αυτή ο επικεφαλής της Bundesbank αναβιώνει το ρήγμα μεταξύ της ΕΚΤ και του μεγαλύτερου μετόχου της.

Οι υπεύθυνοι για την πολιτική της ΕΚΤ δεσμεύτηκαν στις 15 Ιουνίου να αγοράζουν περισσότερα ομόλογα από τις χρεωμένες χώρες για να περιορίσουν τη διεύρυνση της ψαλίδας μεταξύ του κόστους δανεισμού τους και του κόστους δανεισμού της Γερμανίας, καθώς η Κεντρική Τράπεζα  της χώρας ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια.

Ωστόσο, σύμφωνα με τρεις πηγές, ο Γιόαχιμ Νάγκελ διαφώνησε με την απόφαση αυτήν, υποστηρίζοντας ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να εστιάσει στην καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού.

Η έκτακτη συνεδρίαση, η οποία έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, συγκλήθηκε μόλις λίγες ώρες πριν την πραγματοποίησή της, κάτι που σημαίνει ότι οι διοικητές είχαν λίγο χρόνο για να εξετάσουν τα έγγραφα για την προετοιμασία της συνεδρίασης, ενώ δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν όλοι σε αυτήν, όπως πρόσθεσαν οι πηγές.

Κεντρικοί τραπεζίτες, οι οποίοι έχουν μιλήσει μετά τη συνεδρίαση αυτή -όπως ο Βέλγος Πιερ Ουνς και ο Ολλανδός Κλάας Κνοτ, δύο βασικοί υπέρμαχοι της αυστηρής νομισματικής πολιτικής- στήριξαν τη δέσμευση της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, να αντιμετωπιστεί ο κατακερματισμός (της αγοράς ομολόγων της Ευρωζώνης).

Αυτό σήμαινε ότι η αντίθεση του Γιόαχιμ Νάγκελ ήταν απίθανο να αποτελέσει ένα αξεπέραστο εμπόδιο, αλλά ήταν η πρώτη ορατή διαφωνία του Νάγκελ και της Λαγκάρντ από τότε που ο πρώτος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.

Η Bundesbank ήταν επί χρόνια ο μεγαλύτερος επικριτής της πολιτικής φθηνού χρήματος της ΕΚΤ, όταν επικεφαλής της πρώτης ήταν ο Γενς Βάιντμαν και της δεύτερης ο Μάριο Ντράγκι.

Κριστίν Λαγκάρντ και Γιόαχιμ Νάγκελ προσπάθησαν έκτοτε να γεφυρώσουν τις διαφορές αυτές, με την πρώτη να δίνει στους επικεφαλής των εθνικών κεντρικών τραπεζών μεγαλύτερο λόγο στις συνεδριάσεις για τη νομισματική πολιτική και τον δεύτερο να απέχει από την άσκηση δημόσιας κριτικής στις αποφάσεις.

Ο Γιόαχιμ Νάγκελ, όμως, έχει βρεθεί υπό πίεση στη Γερμανία για τον υψηλότερο πληθωρισμό στη χώρα από τη δεκαετία του 1970 και την αίσθηση ότι η πολιτική της ΕΚΤ σχεδιάστηκε περισσότερο για να στηρίξει τις χρεωμένες χώρες, όπως την Ιταλία και την Ελλάδα, παρά για να ελέγξει τις τιμές.

Η ΕΚΤ επιχειρεί να μειώσει τις αποδόσεις των ομολόγων χρησιμοποιώντας τα έσοδα από ομόλογα της Γερμανίας και άλλων χωρών του Βορρά που λήγουν, για να αγοράσει περισσότερα ιταλικά, ελληνικά, ισπανικά και πορτογαλικά ομόλογα. Επεξεργάζεται, επίσης, ένα νέο εργαλείο για την αγορά ακόμη περισσότερων ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου με νέο χρήμα.

Όπως ανέφεραν οι πηγές, οι αγορές αυτές θα οδηγήσουν πιθανότατα στη μείωση των γερμανικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ κάτω από την ποσόστωσή της (quota), καθώς οι αγορές περιφερειακών ομολόγων είναι απίθανο να αντισταθμιστούν από μεγαλύτερες αγορές ομολόγων χωρών του πυρήνα στο μέλλον.

Επιπλέον, η Bundesbank θα υφίστατο ζημιές, αν αναγκαζόταν να πουλήσει γερμανικά ομόλογα για να αντισταθμίσει τις αγορές ομολόγων άλλων χωρών -αν και τέτοιες πωλήσεις είναι απίθανες επί του παρόντος. Πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η ΕΚΤ θα αποστείρωνε γρηγορότερα χρήμα μέσω δημοπρασιών «απορρόφησης ρευστότητας», παρά μέσω πωλήσεων ομολόγων.

Το νέο μέσο για την αγορά περισσότερων ομολόγων από τη Νότια Ευρώπης πιθανόν θα συνοδεύεται από όρους, όπως ότι το χρέος μίας χώρας θεωρείται βιώσιμο από την ΕΚΤ ή ότι η χώρα συμμορφώνεται με τους δημοσιονομικούς κανόνες και τις οικονομικές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: Πιθανή η αναβάθμιση από την Fitch Ratings στις 8 Ιουλίου – Κλειδί το NGEU

Αλλαγή στην κατάταξη: Η Saudi Aramco ξεπέρασε την Apple στο εξάμηνο

SAS: Οι πιλότοι αποφάσισαν απεργία – Ακυρώνονται οι μισές πτήσεις της εταιρείας