Ούγγροι πολιτικοί υποστήριξαν ότι ο Βίκτορ Όρμπαν κατήγαγε «νίκη» με την αναστολή της συμμετοχής του κόμματός του, του Fidesz, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) χθες.

Για τον Ζόλταν Λόμινι, συνταγματολόγο, που εκφράστηκε κατά τη διάρκεια δελτίου ειδήσεων του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου, το Φίντες κατήγαγε «νίκη» παρά την απόφαση να ανασταλεί η συμμετοχή του στο ΕΛΚ, ενώ ταυτόχρονα υπέστησαν ήττα οι δυνάμεις που προωθούν «τη μετανάστευση».

«Οι δυνάμεις, οι πολιτικοί που ήθελαν να φτάσουν στον αποκλεισμό του Fidesz, υπέστησαν βαριά ήττα», πρόσθεσε.

Ο Ίστβαν Πόστσα, ερευνητής στο Κέντρο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, έκρινε από την πλευρά του ότι ο Όρμπαν κατάφερε να αποτρέψει την προσπάθεια της «φιλελεύθερης» και της «αριστερής», κατ’ αυτόν, πτέρυγας του ΕΛΚ. Κατά τον ίδιο, η «μάχη» τελείωσε με νίκη, αλλά ο «πόλεμος» θα συνεχιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στο ΕΛΚ.

Για τον Γιόζεφ Σάγερ, Ούγγρο ευρωβουλευτή, το ΕΛΚ δεν μπόρεσε να «αποκλείσει» το Φίντες. Ο Σάγερ θύμισε στο MTI 13 μέλη του ΕΛΚ ζητούσαν τον αποκλεισμό του κόμματος.

Πρόσθεσε ότι η ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος και του Φίντες αποφάσισαν να συγκροτήσουν μια επιτροπή που θα εξετάσει «πώς εξελίσσεται η σχέση μεταξύ του ΕΛΚ και της ουγγρικής κυβέρνησης» και οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν μετά τις ευρωεκλογές. Επισήμανε ότι η απόφαση του ΕΛΚ ήταν σχεδόν ομόφωνη.

Το Φίντες, είπε, δεσμεύθηκε οικειοθελώς να μην ασκεί τα δικαιώματά του στη διάρκεια αυτής της περιόδου (η διάρκεια της οποίας δεν διευκρινίστηκε) και πιθανόν να επιστρέψει μετά τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του ΕΚ. Η ιδιότητα μέλους του ΕΛΚ για το Φίντες δεν παύει να υφίσταται, απλά έχει «παγώσει», ανέφερε. Η ίδια διαδικασία είχε ακολουθηθεί και με το Λαϊκό Κόμμα (Αυστρία) το 2000.

Από την πλευρά του, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε την Τετάρτη το βράδυ ότι η «συμφωνία» μεταξύ του ΕΛΚ και του Φίντες αφενός δεν αποδυναμώνει τη μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια της ΕΕ λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, αλλά δίνει χρόνο για μια “ήρεμη εκτίμηση” της θέσης του Fidesz.

Ο Μπερλουσκόνι πρόσθεσε ότι το κόμμα του και ο ιδιος προσωπικά έκανε τα πάντα για να είναι το ΕΛΚ το πρώτο κόμμα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και να υπάρξει μια καλή σχέση με τον Ορμπαν.

«Θέλουμε να αλλάξουμε αυτήν την Ευρώπη μαζί, να την κάνουμε πιο αποτελεσματική και να την προσεγγίσουμε στις ανάγκες των πολιτών μας, αλλά πρέπει να είμαστε ισχυροί και ενωμένοι», έγραψε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Πηγή: ΜΤΙ , ΑΠΕ-ΜΠΕ