Οι φυσαλίδες που προκλήθηκαν από τις διαρροές αερίου σταμάτησαν πάνω από τον αγωγό Nord Stream 1, αλλά όχι και από τον Nord Stream 2, όπως ανακοίνωσε σήμερα η σουηδική ακτοφυλακή έπειτα από πτήση πάνω από τους δύο αγωγούς που φαίνεται ότι υπέστησαν δολιοφθορά στη Βαλτική.

Στη διάρκεια υπερπτήσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί (3/10/2022) γύρω στις 09:00, «η μεγαλύτερη διαρροή δεν ήταν πλέον ορατή, αντίθετα όμως η μικρή είχε αυξηθεί και πάλι», με μια διάμετρο θαλάσσιων φυσαλίδων «περίπου 30 μέτρων».

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ο ρωσικός κολοσσός αερίου Gazprom, κύριος μέτοχος της Nord Stream, ανέφερε ότι εξετάζει την ακεραιότητα της γραμμής Β του Nord Stream 2.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι Αρχές της Δανίας ανέφεραν ότι οι αγωγοί 1 και 2 έχουν από δύο σωλήνες, τον Α και τον Β, και πως στον Nord Stream 2 ο σωλήνας Α φαίνεται να είναι ο μοναδικός που υπέστη ζημιές με δύο διαρροές.

Η Gazprom αναφέρει ακόμη και το ενδεχόμενο να αποφασίσει να «ξεκινήσει τις παραδόσεις μέσω της γραμμής Β του Nord Stream 2», που δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Αυτήν τη στιγμή, η ρωσική επιχείρηση εξηγεί ότι αντλεί αέριο που βρίσκεται στη ενδεχομένως άθικτη γραμμή και πως «οι διαρροές έχουν σταματήσει» στις άλλες γραμμές.

Υπενθυμίζεται ότι υποθαλάσσιες εκρήξεις που ισοδυναμούσαν με «εκατοντάδες κιλά ΤΝΤ» προκάλεσαν τις διαρροές που ανακαλύφθηκαν στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στα διεθνή ύδατα ανοικτά του νησιού Μπόρνχολμ και «όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν πως οι εκρήξεις αυτές αποτελούν συνέπεια μιας εσκεμμένης ενέργειας», ανέφεραν η Σουηδία και η Δανία σε επίσημη έκθεση που παραδόθηκε στα Ηνωμένα Έθνη.

Η Ρωσία, που φέρεται να βρίσκεται πίσω από τις διαρροές, αντεπιτέθηκε από την περασμένη Τετάρτη, δείχνοντας με το δάκτυλο τις Ηνωμένες Πολιτείες και εξασφαλίζοντας τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή.

Σε άλλη εξέλιξη, η Σουηδία έστειλε σήμερα ένα υποβρύχιο σκάφος στο σημείο των ρωσικών αγωγών αερίου στη Βαλτική που υπέστησαν ρωγμές. «Η ακτοφυλακή είναι υπεύθυνη για την αποστολή, όμως την υποστηρίζουμε με μονάδες», δήλωσε εκπρόσωπος του σουηδικού πολεμικού ναυτικού, ο Τζίμι Άνταμσον, στο Reuters. «Το μοναδικό που ονοματίζουμε είναι το HNS Belos, το οποίο είναι ένα υποβρύχιο σκάφος διάσωσης και κατάδυσης».

Διαβάστε ακόμη

Όλα τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός (πίνακες)

Σταμάτης Τσαντάνης: Αποδοτικότερη η επένδυση σε πλοία 10ετίας παρά σε νεότευκτα

ΔΕΗ: Νέες διευκολύνσεις πληρωμών με δόσεις για οφειλές από €500 – 3.000