Από υποθαλάσσιες εκρήξεις που αντιστοιχούν σε εκατοντάδες κιλά TNT προκλήθηκε η τετραπλή διαρροή στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική, όπως ανέφερε σήμερα επίσημη έκθεση που συνέταξαν η Σουηδία και η Δανία και την οποία υπέβαλαν στα Ηνωμένα Έθνη.

«Το μέγεθος των εκρήξεων μετρήθηκε αντίστοιχα σε 2,3 και 2,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, που ισοδυναμεί πιθανόν με εκρηκτικές ύλες εκατοντάδων κιλών», αναφέρουν οι δύο σκανδιναβικές χώρες σε ανακοίνωσή τους προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το ΣΑ συνεδριάζει για την υπόθεση σήμερα (30/9/2022), κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας.

«Όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι αυτές οι εκρήξεις είναι συνέπεια μιας εσκεμμένης ενέργειας», υπογραμμίζουν η Σουηδία και η Δανία στην επιστολή τους προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, χωρίς να υποδεικνύουν πιθανό υπεύθυνο.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, η πηγή και ο δράστης που προκάλεσε τις εκρήξεις παραμένουν μυστήριο, με την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα να αρνούνται την ευθύνη.

Η διαρροή εντοπίστηκε σε διεθνή ύδατα ανατολικά του νησιού Μπόρνχολμ της Δανίας τη Δευτέρα. Οι δύο από τις περιπτώσεις διαρροής βρίσκονται στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες της Σουηδίας και οι άλλες δύο σε αυτές της Δανίας, ενώ σε όλες απαγορεύεται η πλοήγηση, καθώς και οι υπερπτήσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση που υπέβαλαν στον ΟΗΕ η Δανία και η Σουηδία, οι δύο διαρροές στον αγωγό φυσικού  Nord Stream 1 αναμένεται να σταματήσουν την Κυριακή. Το πότε θα σταματήσουν οι διαρροές στον Nord Stream 2 παραμένει αβέβαιο.

Η Nord Stream AG, η διαχειρίστρια εταιρεία του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι σκοπεύει να «ξεκινήσει την αποτίμηση της ζημιάς στον αγωγόμόλις λάβει τις αναγκαίες, επίσημες άδειες», δηλαδή «όταν σταθεροποιηθεί η πίεση στον αγωγό και σταματήσει η διαρροή αερίου».

Διαβάστε ακόμη

Εμάνουελ Γκριμάλντι: «Περιμένετε να δούμε για την αγορά της ΑΝΕΚ από την Attica»

S&P: Ανάπτυξη και το 2023 για την Ελλάδα – «Αγκάθι» παραμένει ο τραπεζικός κλάδος

Ζελένσκι: Η Ουκρανία υπέβαλε επίσημο αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ (tweet)