Δεν έχει ξεχαστεί το «μακρινό» 2017, όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ προκαλούσε κύματα οργής, όταν διατεινόταν ότι ο φτωχός και καταχρεωμένος ευρωπαϊκός νότος σπατάλησε τα χρήματά του σε ποτά και γυναίκες ως διαπρύσιος κήρυκας της δημοσιονομικής ηθικής της χώρας του.

Αλλά και τρία χρόνια αργότερα, όταν η πανδημία ήταν στο πρώτο φόρτε της, ο τότε υπουργός Οικονομικών Βόπκε Χέκστρα εξόργισε πολλούς ομολόγους του στην ΕΕ όταν αναρωτήθηκε μεγαλοφώνως πώς είναι δυνατόν άλλες κυβερνήσεις να μην έχουν τα μέσα να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Η Ολλανδία διαθέτει και ποτά και γυναίκες και είναι αναμφισβήτητα μία από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης. Αλλά η φτώχεια είναι παντού φτώχεια και δεν κάνει εξαιρέσεις. Κι όσο κι αν ακούγεται περίεργο, υπάρχουν πολίτες της Ολλανδίας που έχουν πολύ λίγα χρήματα για να αγοράσουν καλό φαγητό, να πληρώσουν το ενοίκιο και την ασφάλισή τους ή να μορφωθούν.

Πολλοί έχουν καταφύγει στον δανεισμό για να τα βγάλουν πέρα και δεν είναι σε θέση να επιστρέψουν τα δανεικά. Και όσο περνά ο καιρός, βουλιάζουν όλο και πιο βαθιά στα χρέη τους.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία CBS 726.000 νοικοκυριά αντιμετώπισαν το 2023 «προβληματικά χρέη», σε σύγκριση με 600.000 δύο χρόνια νωρίτερα. Σύμφωνα με την Eurostat το 16,5% του πληθυσμού βρίσκεται στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW