Έκτακτο πακέτο αλληλεγγύης στις ουκρανικές αρχές, με πρώτο βήμα την εκταμίευση 700 εκατ. ευρώ, ως άμεση στήριξη ρευστότητας, έχει αναπτύξει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπως ανέφερε κατά την παρέμβασή του στη σημερινή, πρώτη ημέρα των εργασιών της Συνόδου Περιφερειών και Δήμων της Ευρώπης, που διεξάγεται στη Μασσαλία, ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Werner Hoyer (Βέρνερ Χόγιερ).

«Έχουμε αναπτύξει ένα πακέτο έκτακτης αλληλεγγύης για την Ουκρανία, το οποίο σκοπεύουμε να εγκριθεί κατά τη διάρκεια της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΕπ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, επισημαίνοντας πως αυτό θα γίνει σε τρία βήματα.

«Πρώτον, σκοπεύουμε να παράσχουμε άμεση στήριξη ρευστότητας στις ουκρανικές αρχές, εκταμιεύοντας σχεδόν 700 εκατ. ευρώ. Αυτό γίνεται με τον αναπροσανατολισμό των υφιστάμενων πιστωτικών ορίων. Μόλις λάβουμε το οικονομικό «πράσινο φως» που αναμένεται αύριο, μπορούμε να αρχίσουμε να εκταμιεύουμε χωρίς καθυστέρηση και εντός τριών ημερών οι ουκρανικές αρχές θα αρχίσουν να λαμβάνουν αυτά τα κεφάλαια στον τραπεζικό τους λογαριασμό» σημείωσε ο κ. Χόγιερ.

Δεύτερον, «θα επαναπροσδιορίσουμε δεσμεύσεις για έργα υποδομής, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, για την κάλυψη άμεσων επενδυτικών αναγκών και ανακατασκευής. Αυτό θα καλύψει τις μεταφορές, την ενέργεια, την αστική ανάπτυξη και την ψηφιακή τεχνολογία» συνέχισε ο κ. Βέρνερ, επισημαίνοντας πως αυτό μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα, μόλις οι ουκρανικές αρχές είναι σε θέση να υπογράψουν συμφωνίες για τροποποιήσεις υφιστάμενων συμβάσεων.

Σε ό,τι αφορά το τρίτο βήμα, εξήγησε ότι η ΕΤΕπ θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση όσων δομών καταστρέψει ο ρωσικός στρατός και στη δημιουργία της νέας κρίσιμης οικονομικής και κοινωνικής υποδομής που απαιτείται. Δεσμεύτηκε δε ότι «η υποστήριξή μας δεν θα σταματήσει εκεί».

Διαβάστε ακόμη:

Goldman Sachs: Ο αντίκτυπος του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας στον κόσμο των επενδύσεων

«Έμφραγμα» στα ευρωπαϊκά λιμάνια από τον πόλεμο στην Ουκρανία – Έρχονται νέες αυξήσεις στα μεταφορικά

Νέο ρεκόρ για το φυσικό αέριο: Στα 200 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρας