search icon

Ευρώπη

Ουκρανία – Eurovision: «Το θάρρος μας εντυπωσιάζει τον κόσμο, η μουσική μας κατακτά την Ευρώπη», λέει ο Ζελένσκι (tweets+pics)

Την όγδοη θέση στον διαγωνισμό, κατέλαβε η ελληνική συμμετοχή με την Αμάντα Γεωργιάδη και το «Die Together» - Δείτε ποιες χώρες έδωσαν 12άρια στην Ελλάδα και ποιες πήραν μηδέν στη βαθμολογία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε τη νίκη της χώρας του στον 66ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision συνδέοντάς τη με τη ρωσική εισβολή στην πατρίδα του, υπογραμμίζοντας σε ανάρτησή του στο Facebook: «Το θάρρος μας εντυπωσιάζει τον κόσμο, η μουσική μας κατακτά την Ευρώπη».

«Την επόμενη χρονιά η Ουκρανία θα φιλοξενήσει τη Eurovision 2022» ανέφερε ο Ουκρανός Πρόεδρος και εξέφρασε την ελπίδα κάποια ημέρα ο διαγωνισμός τραγουδιού να φιλοξενηθεί στην απελευθερωμένη Μαριούπολη.

Το ουκρανικό συγκρότημα Kalush Orchestra με το τραγούδι «Stefania», έναν συνδυασμό χιπ-χοπ και παραδοσιακής μουσικής, κατέκτησε την πρώτη θέση στον 66ο διαγωνισμό της Eurovision με 631 βαθμούς, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Βρετανό Σαμ Ράιντερ (466 β.).

Την όγδοη θέση στον διαγωνισμό, που διεξήχθη στο Τορίνο της Ιταλίας, κατέλαβε η ελληνική συμμετοχή με την Αμάντα Γεωργιάδη και το «Die Together».

Αναλυτικά η κατάταξη

1. Ουκρανία (631 β.)

2. Ηνωμένο Βασίλειο (466 β.)

3. Ισπανία (459 β.)

4. Σουηδία (438 β.)

5. Σερβία (312 β.)

6. Ιταλία (268 β.)

7. Μολδαβία (253 β.)

8. Ελλάδα (215 β.)

9. Πορτογαλία (207 β.)

10. Νορβηγία (182 β.)

11. Ολλανδία (171 β.)

12. Πολωνία (151 β.)

13. Εσθονία (141 β.)

14. Λιθουανία (128 β.)

15. Αυστραλία (125 β.)

16. Αζερμπαϊτζάν (106 β.)

17. Ελβετία (78 β.)

18. Ρουμανία (65 β.)

19. Βέλγιο (64 β.)

20. Αρμενία (61 β.)

21. Φινλανδία (38 β.)

22. Τσεχία (38 β.)

23. Ισλανδία (20 β.)

24. Γαλλία (17 β.)

25. Γερμανία (6 β.)

Παρά τη ρωσική εισβολή, η Ουκρανία κατάφερε να ταξιδέψει στην Ιταλία για τον μουσικό διαγωνισμό, ο οποίος φέτος ήταν αφιερωμένος στην ειρήνη.

Η μεγάλη διοργάνωση αλλά και το τελικό αποτέλεσμα, αποτέλεσε και μία ευκαιρία να υπογραμμιστεί η μεγάλη αξία της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.

«Παρακαλώ βοηθήστε την Ουκρανία, τη Μαριούπολη. Βοηθήστε το Azovstal τώρα», φώναξε από τη σκηνή, ο τραγουδιστής Ολεχ Πσιούκ μετά την ερμηνεία του τραγουδιού του ουκρανικού συγκροτήματος.

Η μοναδική χώρα που το κοινό έδωσε 12αρι στην Ελλάδα και δεν ήταν η Κύπρος

Η Αμάντα Γεωργιάδη, όπως γράψαμε, τερμάτισε στην 8η θέση, την καλύτερη των τελευταίων ετών. H 25χρονη συγκέντρωσε θετικές εντυπώσεις και στην βαθμολογία των κριτικών επιτροπών τα 12άρια έπεφταν βροχή. Έκπληξη ωστόσο προκάλεσε το γεγονός ότι από την ψηφοφορία του κοινού η χώρα μας πήρε μόνο ένα 12άρι –  και αυτό δεν ήταν από την Κύπρο.

Στην ψηφοφορία του κοινού η Αμάντα Γεωργιάδη πήρε 12 βαθμούς μόνο από την Αλβανία. Η Κύπρος μας έδωσε 10 βαθμούς, καθώς έδωσε 12 βαθμούς στην Ουκρανία.

Στις κριτικές επιτροπές της Eurovision 2022, η Ελλάδα πήρε 12 βαθμούς από τις: Ελβετία, Βουλγαρία, Νορβηγία, Ολλανδία, Δανία, Κύπρος. Δέκα βαθμούς μας έδωσαν η Ιταλία και το Σαν Μαρίνο.

Ποιες χώρες δεν ψήφισαν κοινό και επιτροπές στον τελικό της Eurovision 2022

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας είχαμε υψηλές, χαμηλές βαθμολογίες, αλλά όπως πάντα, έτσι και φέτος, είχαμε και κάποια… μηδενικά. Συγκεκριμένα, τα μηδενικά που πήραν οι χώρες από κοινό και επιτροπές.

Ποιες χώρες, όμως, ήταν αυτές που έλαβαν μηδέν βαθμούς;

Από τις κριτικές επιτροπές, η χώρα που δεν πήρε κανέναν βαθμό ήταν η Γερμανία. Αντίθετα, το κοινό της χάρισε μόλις 6.

Όσον αφορά το τηλεοπτικό κοινό, η Ελβετία έλαβε το απόλυτο μηδέν. Από τις επιτροπές, ωστόσο, πήρε 78 βαθμούς.

Διαβάστε ακόμα: 

Τα «περίεργα» του ΕΝΦΙΑ: Ποιοι και γιατί είδαν τελικά αύξηση – Για ποιους «πάγωσε» 

Το ΝΑΤΟ ετοιμάζει απόβαση στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος»

CNBC: Επενδυτές μην πανικοβάλλεστε – Υπάρχουν ακόμη ευκαιρίες για αγορές στα χρηματιστήρια

Exit mobile version