Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας έχει χάσει την επαφή με τα απομακρυσμένα της συστήματα που παρακολουθούν τα ραδιενεργά υλικό στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, ανέφερε η ΙΑΕΑ σε ανακοίνωσή της.

Η Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης, βρίσκεται στα χέρια των Ρώσων από την περασμένη εβδομάδα.

Η ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού ήρθε μια ημέρα αφότου παραδέχτηκε ότι το ίδιο έχει συμβεί στις εγκαταστάσεις του Τσερνόμπιλ, κοντά στον εγκαταλελειμμένο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής που ήταν το επίκεντρο της πυρηνικής καταστροφής το 1986.

Και οι δύο τοποθεσίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, αλλά λειτουργούν από ουκρανικό προσωπικό σε συνθήκες που η ΙΑΕΑ τονίζει ότι θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι εξέφρασε την ανησυχία του «για την ξαφνική διακοπή της ροής δεδομένων προς τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στη Βιέννη από τις δύο τοποθεσίες, όπου υπάρχουν μεγάλες ποσότητες πυρηνικού υλικού με τη μορφή αναλωμένου ή φρέσκου πυρηνικού καυσίμου και άλλων τύπων πυρηνικού υλικού».

Δεν ήταν σαφές τι προκάλεσε τη διαταραχή, ανέφερε η ΙΑΕΑ, προσθέτοντας ότι οι μεταδόσεις από άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των τριών άλλων επιχειρησιακών πυρηνικών σταθμών της, συνεχίζονται. Η κατάσταση του εξοπλισμού που είχε σταματήσει να εκπέμπει είναι «αβέβαιη».

Ο διεθνής οργανισμός ανέφερε επίσης ότι ο διαχειριστής της Ζαπορίζια είχε ενημερώσει ότι δύο από τις τέσσερις εξωτερικές γραμμές υψηλής τάσης είχαν καταστραφεί, οπότε μόνο δύο ήταν πλέον διαθέσιμες.

Ο μετασχηματιστής μιας μονάδας υποβαλλόταν επίσης σε επείγουσα επισκευή αφού ανακαλύφθηκε βλάβη στο σύστημα ψύξης της μετά τα γεγονότα της 4ης Μαρτίου, ημερομηνία της πυρκαγιάς και των συγκρούσεων.

«Αυτές οι πρόσφατες εξελίξεις προστέθηκαν στις αυξανόμενες ανησυχίες της ΙΑΕΑ σχετικά με τον αντίκτυπο της σύγκρουσης στην Ουκρανία στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας» ανέφερε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

Διαβάστε ακόμα

Πανάκριβα κοσμήματα και ρολόγια αγοράζουν οι πλούσιοι Ρώσοι για να σώσουν τις περιουσίες τους

Το «καρφί» των εργολάβων, ο «ένας» της Καβάλας και ο κανένας της ΛΑΡΚΟ, το κοσμικό τριήμερο – τα δυο καλά και το ένα μυστήριο

Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Με ποιους κροίσους «παζαρεύει» το deal των 3,5 δισ. για την πώληση της Τσέλσι