Η Ουγγαρία θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες μέρες τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών κατά του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, καθώς το ποσοστό των εμβολιασθέντων κατά της Covid-19 στη χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων αναμένεται να αγγίξει το 25% από αύριο ή το αργότερο την Τετάρτη.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος τον επόμενο χρόνο θα κριθεί στην κάλπη, σχοινοβατεί ανάμεσα στην επιβολή ενός σκληρού lockdown για να τιθασσεύσει την πιο θανατηφόρα έξαρση της Covid-19 στον κόσμο και στις εκκλήσεις για εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας ώστε να αποφευχθεί μια δεύτερη συναπτή χρονιά ύφεσης.

Η χώρα της Κεντρικής Ευρώπης ανέφερε την περασμένη εβδομάδα αριθμό ρεκόρ θανάτων που συνδέονται με την νόσο και γιατροί ανέφεραν ότι τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει πέραν της χωρητικότητας τους, γεγονός που δείχνει ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να αναγκαστεί να αναβάλει το εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, η Ουγγαρία καταγράφει τον υψηλότερο κατά κεφαλήν ημερήσιο αριθμό νεκρών σε παγκόσμιο επίπεδο επί σειρά εβδομάδων.

Το υγειονομικό σύστημα της χώρας έχει δεχτεί υπερβολική πίεση, όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, παρά το πρόγραμμα εμβολιασμού που έχει ήδη επεκταθεί στο ένα πέμπτο του πληθυσμού και είναι ένα από τα ταχύτερα προγράμματα εμβολιασμού πανευρωπαϊκά.

Χθες Κυριακή σχεδόν 12.000 ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της χώρας, 1.451 από αυτούς με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει εμβολιάσει παράλληλα τον μεγαλύτερο κατά κεφαλήν αριθμό πολιτών κράτους μέλος της ΕΕ και έχει εισάγει τον υψηλότερο κατά κεφαλήν αριθμό δόσεων εμβολίων στην ΕΕ, βοηθώντας το ταχύτατο πρόγραμμα εμβολιασμών.

Η σημερινή ανακοίνωση ανέφερε ότι μόλις ξεπεραστεί το ορόσημο του 25% των εμβολιασθέντων, θα μειωθεί η διάρκεια της νυχτερινής απαγόρευσης από τις 22:00 το βράδυ αντί από τις 20:00 και θα επιτραπεί σε όλα τα καταστήματα να είναι ανοιχτά μέχρι τις 21:30 εφόσον έχουν το πολύ έναν πελάτη ανά 10 τετραγωνικά μέτρα εντός του καταστήματος.

Τα ξενοδοχεία θα παραμείνουν κλειστά, όπως και τα εστιατόρια εκτός από τις υπηρεσίες takeout και το delivery.

Τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά στα μέσα Απριλίου μόλις εμβολιαστούν οι εκπαιδευτικοί, συμπλήρωσε η κυβέρνηση.

Οργανώσεις γιατρών και εκπαιδευτικών έχουν προτείνει αυστηρότερους κανόνες, ενώ επιχειρηματικές ενώσεις πιέζουν για ένα μετρημένο άνοιγμα.

Διαβάστε ακόμη: 

Γέφυρα 2: Τα «ψιλά γράμματα» στις επιδοτήσεις των επιχειρηματικών δανείων

Andy Miao: Το σχέδιο του νέου country manager για τη Huawei Ελλάδος

Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λιβύη: Τι σηματοδοτεί για την επόμενη μέρα