Τόσο οι χαμηλοεισοδηματίες στη Γερμανία, όσο κι εκείνοι που έχουν μεγαλύτερο περιθώριο εξόδων στις αγορές τροφίμων, ήρθαν αντιμέτωποι με πολύ υψηλές τιμές σε βασικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα το βούτυρο: μία συσκευασία 400 γραμμαρίων ιρλανδικού βουτύρου κόστιζε για μήνες 4,99 ευρώ.

Εδώ και μερικές εβδομάδες, η τιμή της έχει υποχωρήσει στα 4,29 ευρώ.

Αντιθέτως, μία συσκευασία 250 γραμμαρίων γερμανικού βουτύρου κοστίζει μόλις 1,59 ευρώ, ενώ αντίστοιχη είναι η διαφορά των τιμών και στο τυρί και τα ζυμαρικά.

Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα η πτώση των τιμών

Το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) βλέπει ακόμη και στροφή του πληθωρισμού στη Γερμανία: «Έχουμε μάλλον φτάσει στην κορύφωση του πληθωρισμού. Η αντιστροφή της τάσης έχει αρχίσει», δήλωσε με αυτοπεποίθηση η Κέρστιν Μπέρνοτ του DIW στο Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND).

Αλλά δεν πρέπει να αναμένουμε άμεση πτώση των τιμών σε όλα τα προϊόντα, προσέθεσε: «Αυτό σημαίνει μόνο, ότι οι τιμές δεν θα αυξηθούν περαιτέρω γι’ αυτό και πρέπει να συνηθίσουμε τις τρέχουσες τιμές». Τώρα, το κλειδί είναι η υπομονή και «να υπάρξει εμπιστοσύνη πως οι τιμές θα μειωθούν και πάλι μακροπρόθεσμα».

Ο Κάι Χούντετς, διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου στην Κολωνία (IFH), ακούγεται λιγότερο αισιόδοξος. Ο ίδιος αναφερόμενος στους λόγους για τις αυξήσεις των τιμών, οι οποίες αναμένεται να εξακολουθήσουν, λέει σχετικά:

«Η εκτόξευση του κόστους της ενέργειας, του εφοδιασμού και των πρώτων υλών έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Όλες οι εταιρείες συνεχίζουν να έρχονται αντιμέτωπες με την αύξηση του κόστους. Ωστόσο, πολλές πρόσθετες δαπάνες έχουν ήδη μετακυλιστεί στους καταναλωτές γι’ αυτό και τα ποσοστά πληθωρισμού είναι σήμερα χαμηλότερα και καθίσταται δυνατή τουλάχιστον η επιλεκτική μείωση των τιμών».

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW