Διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) «βλέπει» τους επόμενους μήνες η Pimco, σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του υψηλού πληθωρισμού, ο οποίος τον Μάιο σκαρφάλωσε στο 8,1% στις χώρες της Ευρωζώνης. 

Μεταξύ άλλων, το fund ομολόγων εκτιμά ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα τερματίσει εντός Ιουνίου της αγορές ομολόγων του προγράμματος APP, ενώ τον επόμενο μήνα (Ιούλιος) θα ανακοινώσει μια πρώτη αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Τον Σεπτέμβριο δε, θα ακολουθήσει ακόμη μία αναθεώρηση των 25 μ.β., η οποία θα επιφέρει το «τέλος» στην οκταετή περίοδο των αρνητικών επιτοκίων. 

Ας σημειωθεί ότι σήμερα το βασικό επιτόκιο βρίσκεται στο 0%, ενώ το επιτόκιο καταθέσεων κυμαίνεται στο -0,5%. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της Pimco, τότε τον Σεπτέμβριο τα επιτόκια θα καθορίζονται στο 0,5% και στο 0%, αντίστοιχα. 

Ωστόσο, σύμφωνα με την ανάλυση του fund, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ, καθώς η αγορά περιμένει και νέες αυξήσεις επιτοκίων, συνολικού μεγέθους 120 μονάδων βάσης έως τα τέλη του 2022. Μάλιστα, εκτιμάται ότι η Φρανκφούρτη θα ανακοινώνει μία αύξηση των 25 μ.β. σε κάθε συνεδρίαση του β’ εξαμήνου.  

«Χωρίς να αποκλείεται μια ακόμη μεγαλύτερη παρέμβαση, δεδομένης της υψηλής αβεβαιότητας γύρω από τον πληθωρισμό», σπεύδει να συμπληρώσει η Pimco.  

Όσον αφορά την προσεχή συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, η οποία είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη, η προσοχή στρέφεται στη συνέντευξη Τύπου της Λαγκάρντ, η οποία είναι πιθανό να αναφερθεί στον ρυθμό ομαλοποίησης της επιτοκιακής πολιτικής.  

Συνολικά, η αγορά αποτιμά ότι ο τρέχων ανοδικός επιτοκιακός κύκλος θα έχει μέγεθος 225 μονάδων βάσης, με την κορύφωσή του να τοποθετείται στις αρχές του 2024, όταν το επιτόκιο καταθέσεων φθάσει στο 1,75%. Ο συγκεκριμένος κύκλος, όπως επισημαίνεται, θα είναι παρόμοιος με τους δύο προηγούμενους, οι οποίοι είχαν υλοποιηθεί πριν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.  

Το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, τονίζει στη συνέχεια η Pimco, εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ της σταδιακής ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής, αλλά επιπλέον εκπλήξεις στον πληθωρισμό δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε πιο επιθετικές κινήσεις. 

Ας σημειωθεί ότι υπέρ μιας αύξησης επιτοκίων της τάξης των 50 μ.β. έχουν ήδη ταχθεί, σε δημόσιες τοποθετήσεις τους, αρκετά μέλη της κεντρικής τράπεζας, επικαλούμενα τον εκτός ελέγχου πληθωρισμό, ο οποίος τον Μάιο σκαρφάλωσε σε νέο ιστορικό υψηλό (8,1% ο ετήσιος δείκτης). H συγκεκριμένη επίδοση είναι υπερ-τετραπλάσια του στόχου της ΕΚΤ (2%) 

Η Federal Reserve στις ΗΠΑ και η Bank of England στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων (0,75% και 1%), ενώ βέβαιες θα πρέπει να θεωρούνται και αντίστοιχες κινήσεις τους αμέσως επόμενους μήνες.   

Διαβάστε επίσης:

Πώς η Τουρκία θέλει να «βάλει χέρι» και στα ουκρανικά σιτηρά

Βενζίνη: Σε ποια χώρα η τιμή είναι κάτω από €0,7/λίτρο – Σε ποια περιοχή της Ελλάδας ξεπέρασε τα 2,7€ (vid)

Μπαίνει «φρένο» στις μεγάλες ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις