Ανοίγουν ξανά οι κορυφαίες θέσεις εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ποιος θα καθίσει στην καυτή καρέκλα του πανίσχυρου Επιτρόπου Εμπορίου και θα επιβλέπει τον επικείμενο εμπορικό πόλεμο της ΕΕ με την Κίνα; Θα εξασφαλίσουν οι Πολωνοί ένα νεοσύστατο χαρτοφυλάκιο άμυνας για να τα βάλουν με τους αρχισυμμορίτες τους, τους Ρώσους; Και ποιος θα αναλάβει να αστυνομεύει αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Apple και η Google ως ο επόμενος επικεφαλής της Ευρώπης για τον ανταγωνισμό;

Ακόμη και πριν από τις εκλογές της 6ης-9ης Ιουνίου, οι ελιγμοί είναι σε εξέλιξη για να καθαρίσουν τις θέσεις των βραβείων, γράφει το Politico.

Καθεμία από τις 27 χώρες της ΕΕ αναλαμβάνει μια θέση επιτρόπου, αλλά υπάρχει μάχη για να καθοριστεί ποιος θα πάρει τι. Την περασμένη φορά, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε από κάθε χώρα να προτείνει δύο υποψηφίους — έναν άνδρα και μία γυναίκα. Αν επιστρέψει για δεύτερη θητεία, μπορούμε να περιμένουμε την ίδια διαδικασία.

Είναι ακόμα νωρίς, αλλά το Politico καταγράφει όσα αναφέρονται για τις χώρες στους πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα ακούγονται οι: Μαργαρίτης Σχινάς (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής), η Νίκη Κεραμέως (υπουργός Εσωτερικών), ο Σταύρος Παπασταύρου (πρώην υπουργός Επικρατείας) και ο Γεώργιος Γεραπετρίτης (υπουργός Εξωτερικών). Ολοι από τη ΝΔ και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Ως επιθυμητό χαρτοφυλάκιο προσδιορίζει τη Μετανάστευση και την Αμυνα.

Το Politico σημειώνει ότι ακούει πως οι πιθανότητες είναι μεγάλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αποφασίσει να κρατήσει τον Μαργαρίτη Σχινά στις Βρυξέλλες για δεύτερη θητεία, ειδικά αν παραμείνει και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Διαβάστε ακόμη

Ναυτιλία: Κυριαρχούν οι Έλληνες εφοπλιστές σε ναυπηγήσεις και αγορές πλοίων το 2024

Μητσοτάκης: Εθνικό πρόβλημα το δημογραφικό, εφαρμόσαμε 60 πολιτικές για στήριξη οικογενειών (vid)

Ντίμον (JP Morgan): Στασιμοπληθωρισμός το χείριστο σενάριο – Τα επιτόκια ίσως αυξηθούν ακόμα «λίγο»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ