Ευρώπη

Πορτογαλία: Απέρριψε η Βουλή το σχέδιο του προϋπολογισμού – Κίνδυνος για πρόωρες εκλογές

  • newsroom


Ο Αντόνιο Κόστα δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί το ενδεχόμενο να πληγεί η διεθνής αξιοπιστία σε μια χώρα με μία από τις υψηλότερες επιβαρύνσεις δημοσίου χρέους στην Ευρώπη

Απέρριψε σήμερα η Βουλή της Πορτογαλίας το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022 της κυβέρνησης μειοψηφίας των Σοσιαλιστών, καθώς η ριζοσπαστική Αριστερά στήριξε τη συντηρητική αντιπολίτευση.

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές τους επόμενους μήνες.

Οι βουλευτές ψήφισαν 117 – 108 με 5 αποχές, απορρίπτοντας το σχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο προέβλεπε περικοπές στον φόρο εισοδήματος για τη μεσαία τάξη και αυξημένες δημόσιες επενδύσεις, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάκαμψη μετά την πανδημία, αλλά και μείωση του ελλείμματος στο 3,2% του ΑΕΠ, από 4,3% το 2021.

Οι πρώην Αριστεροί σύμμαχοι του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, οι Κομμουνιστές και το Αριστερό Μπλοκ είχαν ζητήσει περισσότερες παροχές και προστασίες για τους εργαζόμενους, βελτιώσεις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και περισσότερες επενδύσεις στο σύστημα υγείας, αιτήματα που ο Κόστα αγνόησε, καθώς ήταν υπερβολικά συγκεντρωμένος στη μείωση του ελλείμματος.

Ο Αντόνιο Κόστα απάντησε ότι δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί το ενδεχόμενο να πληγεί η διεθνής αξιοπιστία σε μια χώρα με μία από τις υψηλότερες επιβαρύνσεις δημοσίου χρέους στην Ευρώπη.

Τη Δευτέρα ο πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα προειδοποίησε ότι χωρίς έναν προϋπολογισμό που θα βασίζεται σε μεγάλο μέρος στους πόρους της ΕΕ για την ανάκαμψη από την πανδημία, δεν θα είχε άλλη εναλλακτική από το να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές δύο χρόνια νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

Διαβάστε ακόμη

Costamare: Εκτοξεύτηκαν στα 107,4 εκ. δολ. τα κέρδη της το γ΄ τρίμηνο του 2021

Real Consulting: Το «ράλι» του 2μήνου στην ΕΝ.Α. του ΧΑ και τα νέα σχέδια

Ρωσία: Πότε ανοίγει τις κάνουλες για φυσικό αέριο στην Ευρώπη – Η δήλωση του Πούτιν έριξε τις τιμές