Επιχειρήσεις

Real Consulting: Το «ράλι» του 2μήνου στην ΕΝ.Α. του ΧΑ και τα νέα σχέδια

  • Μιχάλης Κοσμετάτος


Ο πρώτος «έλεγχος» της νεοεισηγμένης εταιρείας πληροφορικής και η έκτακτη Γ.Σ. – Το «άνοιγμα» στην αγορά της Γερμανίας, η πιθανότητα νέας εξαγοράς στο εξωτερικό, το «βαρύ» πελατολόγιο, οι προοπτικές

Κάθε κανόνας έχει τις εξαιρέσεις του. Στην περίπτωση, όμως, των μεγάλων ελληνικών εταιριών πληροφορικής που διανύουν μια ήδη αρκετά μακρά περίοδο ισχυρής συνολικά ανάπτυξης, δεν προκύπτει -προς το παρόν, τουλάχιστον- ένα τέτοιο παράδειγμα.

Αντιθέτως, τον επιβεβαιώνει η πορεία και της Real Consulting, της πιο πρόσφατα εισηγμένης (στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ, με έναρξη της διαπραγμάτευσης από τις 6 Αυγούστου), η οποία συμμετέχει στο χρηματιστηριακό «ράλι» του κλάδου με τους δικούς της ταχείς ρυθμούς και με πολύ καλές προοπτικές για την επόμενη μέρα της.

Με τιμή μετοχής χθες στα 2,2705 ευρώ και αποτίμηση / χρηματιστηριακή αξία 48,82 εκατ. ευρώ περίπου, απόδοση 3,60% στην εβδομάδα, 12,40% στο μήνα και 122,60% από την εισαγωγή της, καταγράφει στο ενεργητικό της μια δυναμική παρουσία στο ταμπλό στη διάρκεια αυτών των δύο και κάτι μηνών.

Η έκτακτη Γ.Σ. των μετόχων της Τρίτης (26/10) ολοκληρώθηκε σε 20’ σχεδόν (παρέστησαν 6 μέτοχοι, που εκπροσώπησαν 16.705.609 μετοχές και ισάριθμα δικαιώματα, ήτοι ποσοστό 77,7%) και ενέκρινε ομόφωνα όλα τα θέματα της ημερησίας διάταξης (Τροποποίηση του άρθρου 19 του Καταστατικού της, Έγκριση Πολιτικής Αποδοχών, Εκλογή νέας Επιτροπής Ελέγχου) και το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα, μεταξύ άλλων, στις προσεχείς επενδυτικές κινήσεις της Real Consulting.

Ταυτόχρονα, έχει αποφασισθεί η συγχώνευσή της με την 100% θυγατρική της Real Competence Center Leros, με σκοπό να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακος μέσω της κοινής πλέον διαχείρισης της απορροφούμενης και την απλοποίηση της δομής του Ομίλου.

Νέα εξαγορά στο εξωτερικό;

Όπως είχε αναφέρει στο newmoney ο CEO της, Διονύσιος Αθανασάκος, στην πρώτη συνέντευξή του (8/9) μετά από την είσοδο της εταιρίας στην ΕΝ.Α. του Χρηματιστήριου Αθηνών, δρομολογούνταν από τότε, χωρίς καθυστέρηση, μία ή και δύο εξαγορές άλλων εταιρειών στην Κεντρική Ευρώπη, πιθανόν και εντός του 2021 και πριν… στεγνώσει το μελάνι ανακοινώθηκε (19/10) η συμφωνία για την πρώτη.

Συγκεκριμένα, για την εξαγορά του 60% των μετοχών της γερμανικής Cloudideas GmbH, η οποία εξειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με την πλατφόρμα Salesforce, την κορυφαία στη διαχείριση πελατειακών σχέσεων σε διεθνές επίπεδο.

Μάλιστα, η Real Consulting «καλωσόρισε» το νέο απόκτημα της χθες, χαρακτηρίζοντας την Cloudideas -μεταξύ άλλων- ως έναν αξιόπιστο Salesforce Partner για ολόκληρο το ταξίδι της εμπειρίας των πελατών, καλά εδραιωμένο στην αγορά της Γερμανίας.

Η Cloudideas, για διάστημα περισσότερο της μίας 10ετίας παρέχει καινοτόμες και εξατομικευμένες λύσεις Salesforce σε μια πληθώρα πελατών, κυρίως από τους τομείς Τεχνολογίας, Μάρκετινγκ & Ενημέρωσης, Χρηματοοικονομικών και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, Τουρισμού και Εμπορίου.

Αν θα υπάρξει σύντομα και δεύτερη εξαγορά από τη Real Consulting, ή πότε ακριβώς, αυτό είναι κάτι το οποίο θα φανεί κατά την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου της διοίκησης, που προετοιμάζει με προσοχή κάθε κίνηση. Δεδομένο είναι ότι η σχετική αναζήτηση αφορά καθιερωμένες εταιρίες σε ώριμες αγορές, με παρουσία σε κλάδους παρεμφερείς με αυτούς, στους οποίους η ίδια δραστηριοποιείται, ικανές να συνεισφέρουν άμεσα στη χρηματοοικονομική εικόνα της, στα έσοδα και την κερδοφορία της.

Με την προσπάθεια διεύρυνσης του διεθνούς αποτυπώματος της Real Consulting (μέσω και των εξαγορών της στο εξωτερικό) να βρίσκεται σε εξέλιξη, εκτιμάται ότι σε 1,5 με 2 χρόνια θα έρθει το timing για τη μετάταξη της στην Κύρια Αγορά του ΧΑ. Υπενθυμίζεται, ότι ήταν η πρώτη ελληνική εταιρεία πληροφορικής η οποία πέρασε -φέτος- το «κατώφλι» του χρηματιστηρίου μετά από πολλά χρόνια, δείγμα κι αυτό της γενικότερης «ενδυνάμωσης» του κλάδου.

Διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης

Η διαδρομή της Real Consulting δεν άρχισε, βέβαια, από την είσοδο της Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ. Κάθε άλλο. Με βασικούς της μετόχους τον Νίκο Β.Βαρδινογιάννη και τον Αναστάσιο Παπαργύρη και με διαδρομή άνω της μιας 20ετίας, αποτελεί μία εκ των κορυφαίων εταιρειών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και υλοποίησης ολοκληρωμένων έργων πληροφορικής στην Ελλάδα, με ισχυρή παρουσία στους τομείς της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου, των τηλεπικοινωνιών, του trading, των καταναλωτικών προϊόντων, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, της υγείας, της ναυτιλίας, της ενέργειας, του πετρελαίου κ.ά., καθώς και στον ελληνικό δημόσιο τομέα.

Στην εποχή της ψηφιακής μετάβασης διατηρεί, όπως όλος ο κλάδος, υψηλές προσδοκίες για την περαιτέρω βελτίωση των μεγεθών της, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στα αποτελέσματα 6μήνου (σ.σ. για δραστηριότητες οι οποίες προηγήθηκαν της εισαγωγής της στο χρηματιστήριο) και παρά το ασταθές επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο ακόμα επηρεάζεται από την πανδημία, η Real Consulting κατάφερε και το 2021 να σημειώσει σημαντική ανάπτυξη και αύξηση των εσόδων της.

Ο κύκλος εργασιών της αυξήθηκε κατά 11,9% συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2020 (10,811 εκατ.), με τα μικτά κέρδη του ομίλου και της εταιρείας, αντίστοιχα, ενισχυμένα κατά 18,3% και 18,6% και τα EBITDA κατά 13,7% και 15%, ενώ, τα κέρδη προ φόρων ήταν βελτιωμένα κατά 24,4% και 26,2%. Θα πρέπει να επισημανθεί, ότι η νυν εισηγμένη τα τελευταία 9 έτη ακολουθεί ένα διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης.

Το «βαρύ» πελατολόγιο

Στο πελατολόγιο της Real Consulting ανήκουν «βαριά» ονόματα του επιχειρείν. Παράλληλα, έχει συνάψει συμβάσεις εμπορικής συνεργασίας με διεθνώς αναγνωρισμένους προμηθευτές προϊόντων και εφαρμογών αδειοδοτημένου λογισμικού, σε σχέση με λογισμικά SAP, Microsoft, LS Retail και Tableau.

Πάνω από 130 πελάτες την επέλεξαν κατά το πρώτο εξάμηνο για τη συμμόρφωση π.χ. των εταιρειών τους με τις απαιτήσεις των ηλεκτρονικών βιβλίων ΑΑΔΕ, συμπεριλαμβανομένων των Ομίλου Φουρλή, Eurobank, Fraport, COSMOTE, Ομίλου Motor Oil.

Ακόμα, ανέλαβε την υλοποίηση έργων ψηφιακού μετασχηματισμού σε νέους πελάτες, όπως το SAP S/4 HANA για τον ΟΠΑΠ για τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών οικονομικής διαχείρισης και προμηθειών, το SAP S/4ΗΑΝΑ για την COSMOS Aluminium για την αυτοματοποίηση του συνόλου των επιχειρησιακών διαδικασιών της εταιρείας, SAP Analytics Cloud Planning για την Κωτσόβολος, για την αυτοματοποίηση οικονομικού σχεδιασμού και διοικητικής πληροφόρησης, όπως και το έργο αναβάθμισης και βελτιστοποίησης εμπειρίας πελάτη της εταιρείας Zenith με τη λύση Microsoft D365 CRM Cloud και πολλά άλλα.

Διαβάστε ακόμη:

Οικογένεια Αγούδημου: Νέοι πλειστηριασμοί για οικόπεδα 50 στρεμμάτων στο Κορωπί

Έκτακτη Σύνοδος ΥΠΕΝ: Η ενεργειακή κρίση διχάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση

Attica Bank: ΤΧΣ και ΤΜΕΔΕ αναμένεται να καλύψουν την ΑΜΚ – Στόχος ο ιδιώτης επενδυτής σε επόμενη αύξηση κεφαλαίου