Ευρώπη

Πορτογαλία: Επανέρχονται οι περιορισμοί για τον κορωνοϊό – Τι ισχύει για τα ταξίδια

  • newsroom


«Πρέπει να έχουμε επίγνωση ότι εισερχόμαστε σε μια φάση μεγαλύτερου κινδύνου», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου

Νέοι περιορισμοί με σκοπό να μειωθούν τα κρούσματα του κορωνοϊού επιβάλλονται ξανά στην Πορτογαλία, μία από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού παγκοσμίως.

Πλέον, όλοι οι επιβάτες που ταξιδεύουν αεροπορικώς στη χώρα θα πρέπει κατά την άφιξή τους να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ.

«Δεν έχει σημασία πόσο επιτυχημένη ήταν η εμβολιαστική εκστρατεία, πρέπει να έχουμε επίγνωση ότι εισερχόμαστε σε μια φάση μεγαλύτερου κινδύνου», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα.

«Διαπιστώνουμε μια επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης. Έχουμε δει σημαντική αύξηση (σ.σ. των κρουσμάτων) στην ΕΕ και η Πορτογαλία δεν είναι νησί».

Χθες η Πορτογαλία κατέγραψε 3.773 νέα κρούσματα, τον υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό των τελευταίων τεσσάρων μηνών, ενώ σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε στις 3.150. Ωστόσο, οι θάνατοι παραμένουν πολύ χαμηλότεροι των επιπέδων που καταγράφονταν τον Ιανουάριο, όταν η χώρα έδινε τη σκληρότερη μάχη της εναντίον του κορωνοϊού.

Σχεδόν το 87% του πληθυσμού της Πορτογαλίας των περίπου 10 εκατ. κατοίκων έχει εμβολιαστεί πλήρως. Ωστόσο, καθώς ένα νέο κύμα της πανδημίας σαρώνει την Ευρώπη, η κυβέρνηση επανέφερε ορισμένα παλαιότερα μέτρα και ανακοίνωσε κάποια νέα, με στόχο να περιορίσει τη διασπορά ενόψει της εορταστικής περιόδου.

Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου 2021.

Τι ισχύει για ταξίδια και εστίαση

Μιλώντας σχετικά με τους νέους ταξιδιωτικούς κανονισμούς, ο Αντόνιο Κόστα είπε πως οι αεροπορικές εταιρείες θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 20.000 ευρώ ανά επιβάτη, εάν μεταφέρουν κάποιον που δεν έχει μαζί του αποδεικτικό τεστ κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένων των πλήρως εμβολιασμένων.

Οι επιβάτες μπορούν να κάνουν τεστ PCR ή rapid, 72 ώρες ή 48 ώρες αντίστοιχα πριν από την αναχώρησή τους.

Επίσης, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει να επιδεικνύουν και αρνητικό τεστ κορωνοϊού, ώστε να μπαίνουν στα νυχτερινά κέντρα, τα μπαρ, να συμμετέχουν σε μεγάλες εκδηλώσεις και να επισκέπτονται οίκους ευγηρίας.

Εξάλλου, το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό θα απαιτείται για την παραμονή στα ξενοδοχεία, την είσοδο σε γυμναστήρια και στους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων. Όσοι κάθονται σε εξωτερικούς χώρους δεν θα χρειάζεται να επιδεικνύουν το ψηφιακό πιστοποιητικό.

Επιπλέον, επιβάλλεται εκ νέου την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους.

Αναφορικά με την τηλεργασία, που τώρα συστήνεται όπου είναι δυνατόν, θα καταστεί υποχρεωτική κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Ιανουαρίου (2 – 9 Ιανουαρίου 2022) και οι μαθητές θα επιστρέψουν στις τάξεις μία εβδομάδα αργότερα από τη συνήθη ημερομηνία, ώστε να ελεγχθεί η διασπορά του ιού μετά την περίοδο των εορτών. Επιπλέον, τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα θα κλείσουν.

«Να σώσουμε ζωές»

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, τα μέτρα αυτά αναμένεται «να επιτρέψουν την αποφυγή των επαφών» κατά τη συγκεκριμένη εβδομάδα. Ο Αντόνιο Κόστα τόνισε πως η Πορτογαλία πρέπει να συνεχίσει να στοιχηματίζει στον εμβολιασμό, ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία.

Οι υγειονομικές αρχές ελπίζουν να χορηγήσουν αναμνηστικές δόσεις εμβολίων για τον κορωνοϊό στο 25% του πληθυσμού της χώρας έως τα τέλη Ιανουαρίου.

«Ο εμβολιασμός μάς επέστρεψε να σώσουμε ζωές», υπογράμμισε ο επικεφαλής της πορτογαλικής κυβέρνησης.

Διαβάστε ακόμη

«Ταύρος» για τις ελληνικές μετοχές η Jefferies – Η Ελλάδα ένα από τα πιο ισχυρά turnarounds το 2021

44 ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες ναυπηγούν 182 πλοία

Goldman Sachs: Επιτάχυνση του tapering από τη Fed τον Ιανουάριο