Η αποτίμηση της αγοράς είναι ικανοποιητική και για αυτό αλλάζει στάση σε Bullish στο πλαίσιο της παγκόσμιας κατανομής των περιουσιακών στοιχείων, η Jefferies, βλέποντας θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και ρυθμούς ανάπτυξης περίπου 8% για το 2021.

Από την άλλη, ωστόσο,η οικονομία δεν είναι σε καμία περίπτωση τέλεια και το επίπεδο του χρέους εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του, επισημαίνει η αμερικανική Jefferies.

Η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας διαπραγματεύεται πλαγίως τους τελευταίους έξι μήνες, αλλά με τo 67% του πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένο και με τις τουριστικές αφίξεις του 2021 να απέχουν λίγο από επίπεδα του 2015, τα καλύτερα είναι μπροστά, επισημαίνει η αμερικανική Jefferies.

Επιπλέον, έπειτα από μία περίοδο αποπληθωρισμού το 2020, ο πληθωρισμός κινείται σε θετικά επίπεδα, σημειώνεται. Όμως, το πραγματικά καλό νέο για την Ελλάδα εντοπίζεται από τον οίκο Jefferies στο γεγονός ότι η ανεργία των νέων έχει πέσει και πάλι κάτω από το 25% και κινείται προς τα χαμηλά του 2008.

Η Jefferies εξηγεί ότι η Ελλάδα εμφάνισε ένα από τα ισχυρότερα turnarounds το 2021, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 16,2% σε τριμηνιαία βάση, το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξη θα εκπλήξει θετικά και θα διαμορφωθεί περίπου στο 8% για το σύνολο του 2021, δηλαδή υψηλότερα από αυτό που περίμενε προγενέστερα.

Αυτό θα πρέπει να σημαίνει ότι η ανάπτυξη θα εκπλήξει στο περίπου 8% για ολόκληρο το 2021 – πολύ πάνω από τις προηγούμενες υποθέσεις της και σχεδόν αντισταθμίζει τη συρρίκνωση κατά -8,2% το 2020. Η Ελλάδα ενδεχομένως παρήγαγε μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στο ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του 2021, +16,2% στο 2ο τρίμηνο του 2021.

Η άποψη της Jefferies για το ΧΑ είναι ότι πρόκειται για μια αγορά γεμάτη εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε χώρους με μεγάλα εμπόδια για την είσοδο νέων παικτών. Το καλάθι των ελληνικών μετοχών που δημιούργησε ο οίκος πριν από μία δεκαετία προσφέρει άριστη αξία και δεν εμφανίζει διασύνδεση με την πορεία των διεθνών αγορών, σημειώνουν οι αναλυτές.

Η εκταμίευση κονδυλίων από το Ταμείο Επόμενης Γενιάς της ΕΕ θα βοηθήσει να αντισταθμιστεί η μόνιμη απώλεια από την πανδημία. Αυτό που δεν αναγνωρίζεται ευρέως είναι το επίπεδο των μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα.

Αν και απέχει πολύ από το να είναι τέλεια, μια σειρά συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων που εισήχθησαν κατά τη διάρκεια του 2015-2017 ενοποίησαν τους κανόνες παροχών και εισφορών, αφαίρεσαν αρκετές στρεβλώσεις και μείωσαν τον κατακερματισμό και το κόστος, ενώ έχουν επίσης αναληφθεί φορολογικές μεταρρυθμίσεις και έχει αναμορφωθεί ο πτωχευτικός κώδικας.

Διαβάστε ακόμα:

Με 9μηνη καθυστέρηση η λειτουργία του Φορέα Ακινήτων – Τι πρέπει να γνωρίζουν τα ευάλωτα νοικοκυριά

Άλλαξαν χέρια ακίνητα «φιλέτα» στο Γκάζι σε πλειστηριασμό-θρίλερ

Οι «χρυσοί» μισθοί της Apple: Πόσα παίρνουν μηχανικοί, software developers και εκατοντάδες υπάλληλοι του κολοσσού τεχνολογίας