Ευρώπη

Πορτογαλία: Αίρονται οι τελευταίοι περιορισμοί στην εστίαση για τον κορωνοϊό

  • newsroom


Η Πορτογαλία έχει πλέον εμβολιάσει πλήρως τουλάχιστον 8,5 εκατ. ανθρώπους, ήτοι το 83,4% του πληθυσμού της

Σχεδόν όλους τους εναπομείναντες περιορισμούς κατά του κορωνοϊού αίρει η Πορτογαλία, δίνοντας το πράσινο φως για 100% πληρότητα στην εστίαση και τις αίθουσες πολιτιστικών εκδηλώσεων από την 1η Οκτωβρίου.

«Καθώς οι περισσότεροι από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από τον νόμο αίρονται, εισερχόμαστε σε μια φάση που θα βασίζεται στην υπευθυνότητα καθενός», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντόνιο Κόστα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει», υπογράμμισε.

Μεταξύ των λίγων μέτρων που παραμένουν σε ισχύ είναι: Η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα δημόσια μέσα μεταφοράς, σε μεγάλες εκδηλώσεις, στα κέντρα φροντίδας, στα νοσοκομεία, τα εμπορικά κέντρα και τα σούπερ μάρκετ. Η χρήση της μάσκας σταμάτησε να είναι υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους την περασμένη εβδομάδα.

Όπως επισήμανε ο επικεφαλής της πορτογαλικής κυβέρνησης, καθώς η Πορτογαλία έχει πλέον εμβολιάσει πλήρως τουλάχιστον 8,5 εκατ. ανθρώπους, ήτοι το 83,4% του πληθυσμού της, τα κλαμπ και τα μπαρ θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν, έχοντας παραμείνει κλειστά από τον Μάρτιο του 2020.

Παρόλα αυτά, οι πελάτες θα πρέπει να επιδεικνύουν ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ένα αρνητικό τεστ κορωνοϊού.

Από την 1η Οκτωβρίου 2021 δεν θα προβλέπονται πλέον όρια στον αριθμό των ατόμων που θα επιτρέπεται να κάθονται μαζί στα εστιατόρια και τα καφέ ή που θα παρίστανται σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, γάμους και βαπτίσεις.

Σύμφωνα με τον Αντόνιο Κόστα, τα ψηφιακά πιστοποιητικά και τα αρνητικά τεστ δεν θα είναι πλέον υποχρεωτικά σε ξενοδοχεία και γυμναστήρια, όμως θα απαιτούνται για τα αεροπορικά ταξίδια και τις θαλάσσιες μεταφορές ή για να παραστεί κανείς σε πολύ μεγάλες πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις.

Εξάλλου, η Πορτογαλία ανακοίνωσε σήμερα 885 νέα κρούσματα κορωνοϊού και πέντε θανάτους. Το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 1.064,876 ή περίπου ένας στους 10 πολίτες, ενώ 17.938 είναι συνολικά οι νεκροί.

Διαβάστε ακόμη

Efood: Μετατρέπει όλες τις συμβάσεις των διανομέων σε αορίστου χρόνου

Τουρκία: «Καλπάζουν» ακρίβεια και φτώχεια – Οι υποσχέσεις του Ερντογάν

Apple: Αντίθετη στο να υπάρχει κοινός φορτιστής για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές