Έτοιμη να αποκλείσει τους παρόχους εξοπλισμού 5G από την Κίνα είναι η Πορτογαλία, σύμφωνα με σύσταση των Βρυξελλών, προκειμένου να διασωθεί η ασφάλεια και η εθνική κυριαρχία, όπως δήλωσε σήμερα ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών.

«Θα λαμβάνουμε πάντα τις σημαντικές αποφάσεις για να εγγυόμαστε την ασφάλειά μας και την κυριαρχία μας και σε αυτό το θέμα δεν υπάρχει δυνατότητα διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο Ζοάο Γκόμες Κραβίνιο στο περιθώριο ταξιδιού του στο Λονδίνο.

«Είναι μια απόφαση αυστηρά τεχνική και βασίζεται σε τεχνικά κριτήρια που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε ο υπουργός, τον οποίο επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Lusa.

Χθες, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, ζήτησε από τις 27 χώρες – μέλη της ΕΕ και από τους φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιών να αποκλείσουν τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών εξοπλισμών Huawei και ZTE, οι οποίοι, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή εκτελεστική εξουσία, αντιπροσωπεύουν «ουσιαστικά υψηλότερο κίνδυνο σε σχέση με άλλους παρόχους 5G».

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τον Καναδά, που έχουν ήδη λάβει μέτρα για να απαγορεύσουν την πώληση εξοπλισμών παρόχων από την Κίνα, οι χώρες της ΕΕ είναι διχασμένες ως προς την προσέγγιση που θα υιοθετήσουν.

Μετά την οικονομική κρίση του 2011, η Πορτογαλία έγινε μία από τις πιο δεκτικές ευρωπαϊκές χώρες ως προς τις κινεζικές επενδύσεις. Και τον Δεκέμβριο 2018, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ, οι δύο κυβερνήσεις υπέγραψαν αρκετές συμφωνίες συνεργασίας, ανάμεσα στις οποίες και για τον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Ωστόσο, το ανώτερο συμβούλιο κυβερνοασφάλειας, που είναι συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης, εξέδωσε γνωμοδότηση στα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με την οποία η χρήση εξοπλισμών παρόχων από χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, το ΟΟΣΑ «συνιστά υψηλό κίνδυνο» για την ασφάλεια της χώρας. Χωρίς να κατονομάσει τους Κινέζους παρόχους, η σύσταση αυτή άνοιξε τον δρόμο για τον αποκλεισμό τους.

Ο πορτογαλικός πάροχος τηλεπικοινωνιών MEO, θυγατρική του ομίλου Altice, που πριν από πέντε χρόνια δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με την Huawei «για να επιταχύνει την ανάπτυξη του 5G» στην Πορτογαλία, ανακοίνωσε τελικά τον περασμένο Απρίλιο ότι επέλεξε τον φινλανδικό όμιλο Nokia για να αναπτύξει το δίκτυό του.

Διαβάστε ακόμη

Οι ελληνικών συμφερόντων εταιρείες ελέγχουν 4.110 εμπορικά πλοία σε σύνολο 61.545

Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον επιστρέφει στη δημοσιογραφία με άρθρα στην Daily Mail

Μικροπλαστικά: Κάθε εβδομάδα εισπνέουμε… μια πιστωτική κάρτα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ