Ευρώπη

Πορτογαλία – Σύνοδος Κορυφής: Η ΕΕ θέλει να δημιουργήσει «καλές θέσεις εργασίας» για τους Ευρωπαίους

  • newsroom


Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιείται την καλύτερη στιγμή, καθώς η Ευρώπη βλέπει φως στην άκρη του τούνελ με τον εμβολιασμό

Οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται σήμερα στην Πορτογαλία και συγκεκριμένα στο Πόρτο, για να προσπαθήσουν να οικοδομήσουν μια πιο κοινωνική Ευρώπη μετά τις οικονομικές ζημίες της πανδημίας.

Ωστόσο, ο δρόμος αναμένεται να είναι μακρύς, καθώς οι 27 που λαμβάνουν μέρος στη Σύνοδο Κορυφής φαίνεται ότι είναι διχασμένοι.

«Πρέπει να φροντίσουμε ώστε η κοινωνική ασφάλιση να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Θα συζητήσουμε πώς να δημιουργήσουμε καλές θέσεις εργασίας και να δώσουμε έμφαση στην κατάρτιση», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πριν συμμετάσχει σε εργαστήρια, στα οποία μετέχουν εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, συνδικαλιστές και Ευρωπαίοι ηγέτες.

Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε επίσης ότι «έπειτα από μια πολύ δύσκολη χρονιά πανδημίας, η σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται την καλύτερη στιγμή», καθώς η Ευρώπη βλέπει φως στην άκρη του τούνελ με τον εμβολιασμό και τη σταδιακή χαλάρωση των υγειονομικών περιορισμών που δίνουν ελπίδα για οικονομική ανάκαμψη.

Επίσης, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπενθύμισε τα επιτεύγματα της Ευρώπης στην κρίση και συγκεκριμένα το Σχέδιο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ που χρηματοδοτείται από ένα πρωτοφανές κοινό χρέος, σύμβολο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μίλησε για τα νομοθετικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια καλύτερης προστασίας των εργαζομένων στις νέες ψηφιακές πλατφόρμες ή επιβολής μιας σύγκλισης προς τα πάνω των ελάχιστων μισθών στην ΕΕ, χωρίς να αποκρύψει τις δυσκολίες. «Υπάρχει αντίσταση, επιφυλακτικότητα, στιγμές έντασης, αλλά είναι απαραίτητες για να υπάρξει πρόοδος σήμερα», είπε ο Μακρόν.

Οι χώρες του νότου, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία τάσσονται ευμενώς. Όμως, οι χώρες του βορρά, προσκολλημένες στα αποδοτικά εθνικά τους μοντέλα, και οι ανατολικές χώρες, που φοβούνται ότι θα χάσουν την ανταγωνιστικότητά τους, απορρίπτουν οποιαδήποτε εναρμόνιση των ελάχιστων μισθών.

Διαβάστε ακόμη

«Μαγνήτης» επενδύσεων το Μαρούσι: Deals εκατομμυρίων ευρώ στα επαγγελματικά ακίνητα

Folli Follie: Προσωρινή διαταγή για προστασία από ασφαλιστικά μέτρα

Οι όροι συναλλαγής έδωσαν δικαστικό χαστούκι σε τράπεζες

 

Απόρρητο Απόρρητο