Την πρώτη της τακτική υπηρεσία διανομής με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) εγκαινίασε σήμερα η ταχυδρομική υπηρεσία της Βρετανίας, Royal Mail, στη Σκωτία. Αλληλογραφία και πακέτα θα μεταφέρονται στα νησιά Ορκάδες με drone από την Στρόμνες, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του αρχιπελάγους, στα νησιά Γκρέμσι και Χόι, τα οποία βρίσκονται μερικά χιλιόμετρα νοτιότερα.

«Ό,τι μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της καθολικής παροχής υπηρεσιών, ιδιαίτερα σε ζώνες όπου είναι δύσκολη η πρόσβαση στα νησιά», αξίζει να υποστηριχθεί, αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Άλιστερ Κάρμαϊκλ, βουλευτής Ορκάδων και Σέτλαντ, αρχιπελάγη που βρίσκονται ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Σκωτίας.

Προσθέτει δε ότι ο ρόλος της ταχυδρομικής υπηρεσίας είναι ζωτικής σημασίας για να παραμένουν συνδεδεμένα τα νησιά, υπογραμμίζοντας πόσο σημαντικό είναι οι τοπικές κοινότητες να γνωρίζουν και να δώσουν προσοχή στο δίκτυο αυτό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Royal Mail, η χρήση των drone προβλέπεται αρχικά για περίοδο τριών μηνών, αλλά μπορεί να παραταθεί. Η εγγύτητα των νησιών μεταξύ τους επιτρέπει τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών εντός του ισχύοντος νομικού πλαισίου και δεν απαιτούνται άδειες για πτήσεις εκτός οπτικού πεδίου των πιλότων.

Τα drone θα επιτρέψουν την αποφυγή απρόβλεπτων παραγόντων, όπως η επαναλαμβανόμενη αναστολή των δρομολογίων των οχηματαγωγών πλοίων -τα οποία χρησιμοποιούνται για την αποστολή της αλληλογραφίας- λόγω κακοκαιρίας, υπογραμμίζει η Royal Mail, και επιτρέπουν να βελτιωθεί η ασφάλεια του προσωπικού και να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ο Άλεξ Μπράουν, διευθυντής της Skyports Drone Service, εταιρείας – εταίρου στο σχέδιο αυτό, σημείωσε ότι η τεχνολογία αυτή θα επιτρέψει μια επανάσταση στις ταχυδρομικές υπηρεσίες στις απομακρυσμένες περιοχές.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η Royal Mail έχει κάνει αρκετές δοκιμές στη Βρετανία για τη χρήση drone στην παράδοση της αλληλογραφίας.

Η πρώτη υπηρεσία παράδοσης με drones ξεκίνησε το 2017 στο Ρέικιαβικ, στην Ισλανδία, όπου πελάτες μπορούσαν να παραλαμβάνουν τα ψώνια τους στο σπίτι. Το 2022, η φαρμακευτική εταιρεία Boots έγινε η πρώτη στο Ηνωμένο Βασίλειο που παρέδιδε φάρμακα με drone, μεταξύ της νήσου Θόρνεϊ και της νήσου Γουάιτ, στη νότια Αγγλία.

Διαβάστε ακόμη

Έλληνες εφοπλιστές: H Ελλάδα παραμένει η No1 ναυτιλιακή χώρα στον κόσμο (πίνακες)

Βίλα Μεταξά: Νέο σφυρί για το ακίνητο με τη μοναδική θέα στις Καβοκολώνες (pics)

Tζεφ Κουνς – Γιατί το έργο του φτάνει σε τιμές-ρεκόρ για εν ζωή καλλιτέχνη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ