Στη δήλωση ότι η Φινλανδία επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό, προχώρησε ο Πρόεδρος της χώρας, Σάουλι Νινίστε, προσθέτοντας μάλιστα ότι θεωρεί βέβαιο πως στο Κοινοβούλιο της χώρας υπάρχει συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της αίτησης για την ένταξη.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ, δήλωσε ότι αν το Ελσίνκι προχωρήσει σε αίτημα ένταξης, θα στηρίξει σθεναρά και το Βερολίνο.

Οι δηλώσεις του Σάουλι Νινίστο έγιναν στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, στην οποία ο Πρόεδρος της Φινλανδίας εξέφρασε την ελπίδα ότι σε αυτή την περίπτωση το ΝΑΤΟ θα αποφασίσει πολύ γρήγορα.

Το φινλανδικό Κοινοβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει για το θέμα μετά το Πάσχα, ενώ η κυβέρνηση θα έχει λάβει τις σχετικές αποφάσεις πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο.

Όπως δήλωσε ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ από το Ελσίνκι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, η Γερμανία «δεν έχει να δώσει καμία συμβουλή. Όποια απόφαση και αν λάβει η Φινλανδία, μπορεί να υπολογίζει στη γερμανική υποστήριξη».

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ τόνισε ότι «η Ρωσία είναι η μόνη υπεύθυνη για τις βάρβαρες δολοφονίες», προσθέτοντας ότι μόνο η Ρωσία μπορεί να τις σταματήσει, ενώ απευθυνόμενος στον Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε: «Σταματήστε αυτή την τρέλα!».

Ακόμη, ο Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ τάχθηκε υπέρ μιας νομικής διαδικασίας κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών του Σεργκέι Λαβρόφ, ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. «Όλοι όσοι ευθύνονται για αυτά τα εγκλήματα, θα πρέπει να απολογηθούν», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γερμανίας στο περιοδικό Der Spiegel και τόνισε ότι εκτός από τους στρατιώτες και τους διοικητές τους, αυτό περιλαμβάνει και εκείνους που είχαν την πολιτική ευθύνη.

Διαβάστε ακόμη

Νέο ρεκόρ πληθωρισμού 8,9% τον Μάρτιο – Αύξηση σχεδόν 80% στο ρεύμα

Αθανάσιος Βαμβακίδης (BofA Merrill Lynch) στο newmoney: Γιατί ο υψηλός πληθωρισμός θα μείνει για χρόνια

Ιούνιο οι αποφάσεις για έξοδο από την αυστηρή εποπτεία και δημοσιονομική χαλάρωση