Τον δρόμο για έξοδο της Ελλάδας από την αυστηρή εποπτεία ως τον Αύγουστο «έδειξε» ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκουρα. Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, το θέμα αυτό θα συζητηθεί τυπικά στο Eurogroup (16 Ιουνίου) και προϋποθέτει να πάει καλά η 14η αξιολόγηση που, όπως εκτίμησε όμως,  έχει κάνει «καλή πρόοδο» και είναι «σε καλό δρόμο».

Με τη στάση του και τις εκτιμήσεις αυτές, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος προϊδέασε ουσιαστικά πως δεν υπάρχει κάτι που να «σκιάζει» τον δρόμο προς την έξοδο τον ερχόμενο Αύγουστο.

Τον ερχόμενο Ιούνιο θα αποφασιστεί επίσης και η τύχη της δόσης των 750 εκατ. ευρώ η οποία εκκρεμεί από το 2019 και που, όπως είπε, αναμένεται να εκταμιευθεί πριν το τέλος του έτους.

Όσον αφορά τη λιτότητα και ενδεχόμενο παράτασης της ρήτρας διαφυγής από τα πρωτογενή πλεονάσματα και το 2023, ο κ. Ντομπρόβσκις επανέλαβε ότι οι ισχύουσες αποφάσεις προβλέπουν διατήρησή της μόνο για το 2022, αλλά παρέπεμψε για τυχόν άλλες αποφάσεις, τον Μάιο ή Ιούνιο και μετά τη δημοσιοποίηση των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν για την Ανάπτυξη και την Ευρωπαϊκή Οικονομία.

Διαβάστε ακόμη:

ΟΗΕ: Εκτίναξη στις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως τον Μάρτιο

Οι τιμές του φυσικού αερίου παίρνουν πάλι την ανιούσα – Ανησυχία για τους ουκρανικούς αγωγούς

Οι Ρώσοι χτύπησαν σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ – Δεκάδες νεκροί (vid)