Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου στο Παρίσι τους άξονες τις Γαλλικής πρότασης για το κοινό ευρωπαϊκό ταμείο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοιού με σκοπό να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στην Ευρωζώνη.

Η πρόταση έρχεται ως εναλλακτική σταν κοινό δανεισμό με κορωνομόλογα στον οποίο διαφωνούν Γερμανία και Ολλανδία.

Η Γαλλία προτείνει τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου της ΕΕ το οποίο θα έχει ως αποκλειστικό σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης από την ύφεση που προκαλεί ο κορωνοϊός και τον συντονισμό των μέτρων τόνωσης της οικονομίας.

Ήδη από την διατύπωση της περιγραφής του στόχου του κοινού ταμείου είναι εμφανές ότι η Γαλλία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει λέξεις που χρησιμοποιούν οι Ολλανδοί σε μια προσπάθεια να λειάνει τις γωνίες που θα προκαλούσαν διατυπώσεις αλληλλεγγύης στην Ιταλία για παράδειγμα.

Αν και ο κύριος Λεμέρ δε διευκρίνησε πόσο μεγάλο θα είναι το πακέτο, είπε ωστόσο ότι προϋποθέτει τη συμμετοχή όλων των κρατών μελών της Ευρωζώνης και όχι μόνο των προθύμων.

Πρειγράφοντας τη λειτουργία του είπε ότι το ταμείο θα εκδίδει ομόλογα με τις εγγυήσεις των κρατών μελών της Ευρωζώνης, ενώ θα αναλάβει να συντονίσει και τις υποστηρικτικές πρωτοβουλίες άλλων ευρωπαϊκών θεσμών πάνω στο ίδιο θέμα.

Για παράδειγμα το νέο ταμείο θα εποπτεύει τα νέα, χωρίς βαρύ μνημόνιο, δάνεια του ESM προς κράτη μέλη , αλλά και την επέκταση της δύναμης πυρός της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κατά 200 δισεκατομμύρια ευρώ – σύμφωνα με τη γαλλική πρόταση.

Το νέο ταμείο επίσης θα διαχειριστεί το νέο πρόγραμμα υποστήριξης των ανέργων που ανακοίνωσε η Επιτροπή.

Οι χώρες θα ωφεληθούν από τις παραπάνω δομές ανάλογα με τη ζημιά που έχουν πάθει, διευκρίνησε ο Μπρούνο Λεμέρ. Το ταμείο θα έχει ημερομηνία λήξης, σύμφωνα με τη γαλλική πρόταση, πέντε ή δέκα χρόνια.

Λίφτινγκ ή ουσία; Τί σημαίνει η Γαλλική πρόταση

Η Γαλλία ουσιαστικά σηματοδοτεί ότι συζητά και διμερή δάνεια από τον ESM ικανοποιώντας τη Γερμανία – η οποία είχε ήδη δώσει σήμα ότι δέχεται να δίνει ο ESM δάνεια χωρίς «σκληρά μνημόνια».

Όμως η Γαλλία θέλει και ένα ταμείο που θα δίνει δάνεια με κοινή εγγύηση κρατών – και θα είναι ένα ταμείο το οποίο όταν κάποια χώρα το χρησιμοποιεί τα ποσά δε θα μετρούν στο έλλειμμά της. Θα είναι ένα κομμάτι αμοιβαιοποιημένου δανεισμού, όπως λέγεται.

Εμπλουτίζοντας την αρχιτεκτονική της διάσωης με ένα νέο ταμείο εξυπηρετείται κι ένας άλλος στόχος: να γίνει πιο εύκολα δεκτή η λύση από την Ιταλία, η οποία αρνείται να πάρει διμερές δάνειο από τον ESM με το τρόπο και τη διαδικασία του παρελθόντος. Το προηγούμενο της Ελλάδας έχει αφήσει τραυματικές εμπειρίες.

Η Ολλανδική Πρόταση

Ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας, υπάρχει και η Ολλανδική πρόταση στο τραπέζι που ωστόσο δεν φαίνεται να έχει τύχη. Η Χάγη προτείνει ένα ταμείο ύψους 20 δισεκ. (η Ολλανδία θα εισφέρει ένα δισ. ευρώ) το οποίο θα δίνει βοηθήματα και όχι δάνεια στις πιο πληττόμενες χώρες.

Η πρόταση θεωρείται ότι έχει πολύ περιορισμένη δύναμη πυρός, και δεν βοήθησε την θέση της Ολλανδίας  – η οποία βάλλεται από το μπλοκ του Νότου για “ανάλγητη στάση” απέναντι στο δράμα των μεσογειακών χωρών λόγω πανδημίας.