Την πεποίθησή τους ότι τραπεζικός τομέας της ΕΕ είναι ανθεκτικός, με ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας, εξέφρασαν οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης μέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ήταν αφιερωμένη στις οικονομικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις, οι 27 ζήτησαν επίσης την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup της 16ης Ιουνίου 2022.

Αναλυτικά τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης:

“Συζητήσαμε για την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση. Οι οικονομίες μας μπήκαν στο 2023 σε υγιέστερες βάσεις από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τις τιμές της ενέργειας. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στενό συντονισμό των οικονομικών μας πολιτικών, με στόχο την αύξηση της ανθεκτικότητας των οικονομιών μας. Λαμβάνοντας υπόψη την επιστολή του Προέδρου του Eurogroup στις 20 Μαρτίου 2023, καλούμε το Eurogroup να συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις οικονομικές εξελίξεις.

Το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης αποτελεί βασικό πυλώνα της αρχιτεκτονικής της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, υποστηρίζοντας τη σταθερότητα του ευρώ και την ανθεκτικότητα της οικονομίας της Ευρωζώνης

Μια ισχυρή ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική είναι αποφασιστικής σημασίας για την προσέλκυση βιώσιμων επενδύσεων, την υποστήριξη της καινοτομίας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της γρήγορης προώθησης της πράσινης και ψηφιακής μας μετάβασης.

Η Τραπεζική Ένωση έχει ενισχύσει σημαντικά την ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα της ΕΕ. Ο τραπεζικός μας τομέας είναι ανθεκτικός, με ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας. Καλούμε για συνεχείς προσπάθειες για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής μας Ένωσης σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup της 16ης Ιουνίου 2022.

Θα εξετάσουμε την πρόοδο στην επόμενη συνάντησή μας”.

Λαγκάρντ: Διαβεβαιώνει και πάλι για την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ διαβεβαίωσε και πάλι σήμερα για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης τους ηγέτες της ΕΕ που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, την ώρα που οι φόβοι για μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση προκαλούν σήμερα πτώση στις αγορές.

«Ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός επειδή διαθέτει σταθερές θέσεις σε όρους κεφαλαίου και ρευστότητας», δήλωσε η Λαγκάρντ απευθυνόμενη στους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο.

 

Διαβάστε ακόμα

Δημήτρης Κοντομηνάς: Το μυθικό κτήμα στην Αργολίδα «αναζητά» αγοραστή – Αντίστροφη μέτρηση για τον πλειστηριασμό (pics)

Γιώργος Συγγελίδης: Πέθανε ο ιδρυτής ενός από τους ισχυρότερους επιχειρηματικούς ομίλους της Ελλάδας

 

Αιγυπτιακά κεφάλαια πίσω από το ολοκαίνουριο 5* Dusit στη Γλυφάδα – Πλάνα και για νέα ξενοδοχεία (pics)