Ευρώπη

Σκάνδαλο Wirecard: Το πλιάτσικο των υπάλληλων – Πως έβγαζαν από την εταιρεία εκατομμύρια σε πλαστικές σακούλες

  • newsroom


Η Wirecard, η οποία είχε κεφαλαιοποίηση 24 δισ. ευρώ, χρεοκόπησε το περασμένο καλοκαίρι σε ένα από τα μεγαλύτερα εταιρικά σκάνδαλα στην ιστορία της Γερμανίας όταν ανακαλύφθηκε ότι  «έλλειπαν» 1,9 δισ. ευρώ από το ταμείο

Υπάλληλοι της Wirecard έβγαλαν εκατομμύρια ευρώ από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας σε πλαστικές σακούλες, σύμφωνα με πηγές των Financial Times.

Η Wirecard, η οποία είχε κεφαλαιοποίηση 24 δισ. ευρώ, χρεοκόπησε το περασμένο καλοκαίρι σε ένα από τα μεγαλύτερα εταιρικά σκάνδαλα στην ιστορία της Γερμανίας όταν ανακαλύφθηκε ότι «έλλειπαν» 1,9 δισ. ευρώ από το ταμείο της εταιρείας.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, πρώην υπάλληλοι ανέφεραν στην αστυνομία του Μονάχου ότι μέλη του προσωπικού μετέφεραν επανειλημμένα μεγάλες ποσότητες ρευστού από τα κεντρικά γραφεία του άλλοτε κολοσσού του fintech.

H πρακτική ξεκίνησε το 2012 και συνεχίστηκε επί σειρά ετών. Ορισμένες φορές μεταφέρονταν εξαψήφια ποσά σε πλαστικές σακούλες των Lidl. Δεν είναι ξεκάθαρο ποιο είναι τo συνολικό ποσό των χρημάτων που βγήκαν με αυτόν τον τρόπο από το κτίριο, όπως και το που βρίσκονται τώρα τα χρήματα αυτά και ποιος ήταν ο σκοπός της μεταφοράς τους.

Η Wirecard, η βασική δραστηριότητα της οποίας ήταν η εκκαθάριση πληρωμών για εμπόρους, είχε δική της τραπεζική μονάδα αλλά δεν είχε υποκαταστήματα. Καθώς η ζήτηση για ρευστό αυξανόταν με την πάροδο του χρόνου, η Wirecard Bank αγόρασε ένα θησαυροφυλάκιο το οποίο βρισκόταν στα κεντρικά γραφεία του ομίλου σε ένα προάστιο του Μονάχου.

Ένας υπάλληλος, ο οποίος εργαζόταν στα κεντρικά γραφεία της εταιρείες για δύο σχεδόν χρόνια ως το 2018, δήλωσε στην αστυνομία ότι ποσά 200.000-700.000 ευρώ απομακρύνονταν τακτικά, κάποιες φορές αρκετές φορές μέσα σε μια εβδομάδα. Αυτό μπορεί να σημαίνει σύμφωνα με τους Financial Times ότι μπορεί να απομακρύνθηκαν περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακό δολάριο: Η Wall Street ετοιμάζεται για τη νέα επανάσταση στην Oικονομία

Τελικές αποφάσεις για κονδύλια και δικαιούχους στη νέα Επιστρεπτέα 7

Μητσοτάκης στον Alpha: Σταδιακή η «αποσωλήνωση» της Οικονομίας

Απόρρητο Απόρρητο