Τους όρους επιλογής των τελικών δικαιούχων ανάμεσα στις 704.464 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δήλωσαν ότι διεκδικούν μερίδιο από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 ανακοινώνει στο αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών.

«Στην πηγή» θα φτάσουν περίπου 1 στους 2 υποψηφίους και αρκετοί νέοι, που έκαναν για πρώτη φορά έναρξη δραστηριότητος από τον Δεκέμβριο του 2019 ή το 2020 και δεν πήραν ούτε 1 ευρώ κρατικής ενίσχυσης ως τώρα μέσα στην Πανδημία.

Οι πληρωμές θα γίνουν τέλη του μηνός, με ελάχιστο ποσόν καταβολής τα 1.000 ευρώ ανά δικαιούχο. Ωστόσο, το κονδύλι είναι συγκεκριμένο και δύσκολα θα ξεπεράσει το 1-1,1 δισ. ευρώ. Θα αποκλειστούν έτσι, και πολλοί που έχουν επιτακτική ανάγκη τα χρήματα, ακόμα και αν παραμένουν κλειστοί δια νόμου εδώ και μήνες από το 2020 ήδη έως και σήμερα.

Παραμένει ο κυριότερος «κόφτης» που επιβάλλει πτώση τζίρου του 2020 έναντι του 2019. Στο υπουργείο Οικονομικών όμως βάζουν «στο ζύγι» το κονδύλι που διαθέτουν και τις ανάγκες που θα πρέπει να καλύψει. Για το λόγο αυτό, ασχέτως του τζίρου ή με πιο ευνοϊκούς όρους έναντι των υπολοίπων, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να εντάξει στους τελικούς δικαιούχους που θα ανακοινώσει τις επόμενες μέρες ή ώρες -εναλλακτικά ή και όλους μαζί:

1. Κλειστές επιχειρήσεις εστίασης

2. Επιχειρήσεις του τουρισμού ή και των μεταφορών

3. Πρακτορεία ΟΠΑΠ

4. Σχολές οδηγών

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις δύο πρώτες κατηγορίες που έχουν «κατεβάσει ρολά» σχεδόν 1 χρόνο πια, θα διατεθούν αυξημένες ενισχύσεις (από 2.000 ή 4.000 ευρώ και άνω). Παρότι κλειστές δια νόμου όμως, πολλές είχαν αποκλειστεί ήδη από την Επιστρεπτέα 6 λόγω «πλασματικής» (και όχι πραγματικής) αύξησης του τζίρου τους το 2020!

Πρόκειται για επιχειρήσεις – θύματα του «Κωδικού 310» της Περιοδικής Δηλώσεως ΦΠΑ, στον οποίο συνυπολογίστηκε και …το επίδομα Πάσχα 2020 για εργαζόμενους που δεν δούλεψαν το αντίστοιχο διάστημα στις επιχειρήσεις τους! Το επίδομα αυτό, που ήταν άσχετη από τα έσοδα και τη λειτουργία της επιχείρησης, «βαπτίστηκε» από την διοίκηση σαν «αύξηση τζίρου» με αποτέλεσμα να χάσουν άδικα την Επιστρεπτέα, αλλά και να αποκλειστούν και από άλλα μέτρα στήριξης του Υπουργείου Εργασίας.

Αντίστοιχα επίσης, αποκλείστηκαν και εξαγωγικές επιχειρήσεις που συμπλήρωσαν τον κωδικό 310 αλλά όχι και τον κωδικό 312 της Περιοδικής Δήλωσης ΦΠΑ, κυρίως διότι …δεν αποδίδουν ΦΠΑ στην Ελλάδα. Αντίστοιχες επιχειρήσεις που πωλούν εντός Ελλάδος δεν έχασαν την κρατική ενίσχυση, ενώ οι εξαγωγικές αποκλείστηκαν, χωρίς καν να λάβουν την επιδότηση λόγω του «κενού» κωδικού.

Διαβάστε ακόμη:

Κορωνοϊός: Εμβολιασμοί επτά ημέρες την εβδομάδα και έως τις 12 το βράδυ – Στη μάχη και τα ιδιωτικά κέντρα

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Εγκρίθηκε η αύξηση κεφαλαίου των €120,5 εκατ.- Επικράτηση της Reggeborgh

Youtuber εξόφλησε χρέος $200.000 και πιστωτικές σε δύο χρόνια ακολουθώντας 3 απλούς κανόνες