Στα μόνιμα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξή, ενώ εκτίμησε ότι η ανάκαμψη μετά την πανδημία θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και «τα τραύματα δεν θα είναι τόσο βαθιά όσο τα εκτιμούν».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «η μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών αφορά όλους – και τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους. Είναι μόνιμα μέτρα, συμφωνημένα στο πλαίσιο της επιτήρησης. Πρώτος μας στόχος να προστατεύσουμε την εργασία. Θέλουμε την μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, που θα γεφυρώσει το χάσμα των γενεών στην πατρίδα μας. Οι νέοι είναι τα πρώτα θύματα της πανδημίας».

«Θα έχουμε ισχυρή ανάκαμψη μετά από την πανδημία. Είχαμε ύφεση της τάξης του 8,2%. Αλλά τα χαρακτηριστικά της είναι διαφορετικά. Θα μοιάζει με τέλος πολέμου. Τα τραύματα δεν θα είναι τόσο βαθιά όσο τα εκτιμούν», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Η αποσωλήνωση της οικονομίας θα γίνει σταδιακά», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν δράσεις στήριξης αντίστοιχες με την εστίαση για τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους και άλλες επιχειρήσεις.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση σκοπεύει να πάει σε διαγραφή χρεών, κάλεσε όσους το υπόσχονται να πουν πώς θα το κάνουν.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «Βιώσιμο το χρέος της χώρας. Αλλιώς κανείς δεν θα μας δάνειζε . Δεν έχω καμία ανησυχία για το ύψος του δημοσίου χρέους». Επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε «Πλέγμα μέτρων για το ιδιωτικό χρέος της πανδημίας , αλλά στο πλαίσιο του εφικτού».

Σχετικά με το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης δήλωσε πως «αφορά όλους και είναι πολύ καλό. Τα πρώτα χρήματα θα έλθουν εντός του 2021. Τα σχέδια θα εγκριθούν. Το δικό μας είναι ποιοτικό. Τα νησιά μας , μαζί και η Κρήτη , θα είναι από τους ωφελημένους».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αιτιολόγησε την απόφαση για άνοιγμα της εστίασης από τις 3 Μαϊου επικαλούμενος τη μείωση του δείκτη θετικότητας καθώς και την πρόοδο των εμβολιασμών στη δημιουργία τείχους ανοσίας στους πολίτες.

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και αναφερόμενος στην απαγόρευση των μετακινήσεων εκτός νομού δήλωσε πως «Ήταν απαραίτητο να πάρουμε αυτή την απόφαση. Συνταχθήκαμε με τους ειδικούς και δεν επιτρέψαμε υπερτοπικές μετακινήσεις. Ήταν το απαραίτητο μέτρο για να προστατεύσουμε περιοχές με χαμηλότερη επιδημιολογική επιβάρυνση. Το αντιστάθμισμα θα είναι σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Στις 3 Μαΐου θα μπορέσουν να ανοίξουν εστιατόρια, καφετέριες, θα πάει το ωράριο στις 23:00. Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι είμαστε στο τέλος της περιπέτειας. Το 2021 δεν είναι 2020. Οι Εκκλησίες θα λειτουργήσουν. Το σημαντικότερο είναι ότι γνωρίζουμε πράγματα που πριν ένα χρόνο δεν τα γνωρίζαμε. Τότε δεν γνωρίζαμε πώς θα τελειώσει η περιπέτεια. Τώρα ξέρουμε ότι τα εμβόλια είναι η τελική απάντηση στο πρόβλημα του κορονοϊού», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης .

Ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι η τάση τις τελευταίες 10 ημέρες είναι θετική γιατί μειώνεται ο δείκτης θετικότητας. «Κάθε εβδομάδα χτίζουμε τείχος ανοσίας. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Το άνοιγμα το οποίο κάνουμε είναι ελεγχόμενο και οργανωμένο. Όταν οι πολίτες γνωρίζουν τι θα συμβεί είναι λιγότεροι επιρρεπείς σε παραβατικές συμπεριφορές. Προτιμώ κάποιος να βγει έξω να φάει σε εξωτερικό χώρο με όλα τα μέτρα ασφάλειας, παρά να βρεθεί σε ένα σπίτι που κανείς δεν θα τον επιτηρεί. Η κοινωνία και οι πολίτες συμμορφώνονται όταν μπορούμε να τους περιγράψουμε με όση ασφάλεια μπορεί να γίνει τι θα συμβεί αύριο και μεθαύριο», σημείωσε.

«Όταν αποφασίσαμε να κλείσουμε στα τέλη Ιανουαρίου πολλοί αμφισβήτησαν την επιλογή μας. Αυτός είναι ο λόγος που δεν γίναμε Πορτογαλία και το σύστημα Υγείας άντεξε, αντέχει και θα αντέχει», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχουμε τον καιρό σύμμαχο και το μεγάλο σύμμαχο που είναι τα εμβόλια.

«Είναι εξαίρεση» είπε για το …κίνημα της πλατείας και τόνισε πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συμμορφώνεται με τα μέτρα. «Η περίπτωση της Νέας Σμύρνης ήταν λάθος, αστοχία», συνέχισε και είπε ότι «αυτά τα φαινόμενα δεν τα αντιμετωπίζεις με καταστολή», συμπλήρωσε και απηύθυνε έκκληση όλοι να δείξουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα και ειδικά κάλεσε τους νέους να χτίσουν κίνημα υπέρ του εμβολιασμού.

Διαβάστε ακόμα:

Τελικές αποφάσεις για κονδύλια και δικαιούχους στη νέα Επιστρεπτέα 7

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Εγκρίθηκε η αύξηση κεφαλαίου των €120,5 εκατ.- Επικράτηση της Reggeborgh

Δώρο Πάσχα: Από Μ.Τετάρτη η πληρωμή, τι ισχύει για όσους ήταν σε αναστολή – Νέα ανακοίνωση