Ευρώπη

Societe Generale: Οι Γερμανοί ψήφισαν για να αποφευχθεί μια ισχυρή αριστερή στροφή 

  • Νίκος Μελαχροινός


Η γαλλική τράπεζα προβλέπει ότι οι «ζυμώσεις» για το σχηματισμό κυβέρνησης θα μπορούσαν να τραβήξουν ως τα Χριστούγεννα παρά το γεγονός ότι πολλοί πολιτικοί εξέφρασαν την επιθυμία να μην επαναληφθούν οι χρονοβόρες συνομιλίες συνασπισμού του 2017 - Η επόμενη μέρα μετά τη νίκη του SPD – Oι δύσκολες συνομιλίες και τα σενάρια

Μερικές τελευταίες ανατροπές προστέθηκαν στο φετινό γερμανικό εκλογικό δράμα, εξηγεί η γαλλική Societe Generale αφού το CDU/CSU σημείωσε καλύτερες επιδόσεις από ό,τι έδειχναν οι δημοσκοπήσεις, λόγω του φόβου για την επιλογή ενός κοκκινο-κίτρινου-πράσινου συνασπισμού (σ.σ. τα χρώματα του φωτεινού σηματοδότη στην ορολογία των Γερμανών) και του υψηλού ποσοστού συμμετοχής, ενώ η Αριστερά και οι Πράσινοι έχασαν. Οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούσαν να είναι σωστές στο ότι το SPD έγινε το μεγαλύτερο κόμμα, αλλά μόνο με μικρή διαφορά 1,6 ποσοστιαίων μονάδων, επισημαίνει η γαλλική τράπεζα. Το αποτέλεσμα αφήνει ως ρεαλιστικές επιλογές τόσο έναν λεγόμενο συνασπισμό φωτεινού σηματοδότη (SPD, FDP, Πράσινοι) όσο και έναν συνασπισμό Τζαμάικα (CDU/CSU, FDP, Πράσινοι).

Τώρα αναμένονται δύσκολες διαπραγματεύσεις συνασπισμού, με το FDP και το κόμμα των Πρασίνων να είναι σε θέση να αποσπάσουν το μέγιστο για την υποστήριξη είτε ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία του SPD είτε ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία του CDU/CSU. Με την αποφυγή της απειλής μιας αμιγώς κεντροαριστερής κυβέρνησης, η γερμανική οικονομική πολιτική θα επηρεαστεί λιγότερο, αλλά αν το SPD και οι Πράσινοι συμπεριληφθούν και οι δύο σε μια νέα κυβέρνηση, η έμφαση στην αναδιανομή και τις εγχώριες επενδύσεις θα αυξηθεί, γεγονός που ενδεχομένως συνεπάγεται αυξήσεις φόρων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ψηφοφόροι που φοβούνται μια ισχυρή αριστερή στροφή στη γερμανική πολιτική μείωσαν την τελευταία ημέρα της ψηφοφορίας τη διαφορά στις δημοσκοπήσεις μεταξύ του SPD και του CDU/CSU, ενώ τα αποτελέσματα για την Αριστερά και τους Πράσινους ήταν πιο αδύναμα. Το SPD και οι Πράσινοι μπορούν ακόμη να διεκδικήσουν τη νίκη, σημειώνοντας άνοδο κατά 5,2 ποσοστιαίες μονάδες και 5,9 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2017. Με το SPD να είναι το μεγαλύτερο κόμμα, έστω και με μικρή διαφορά, θα πρέπει να του δοθεί η πρωτοβουλία για την αναζήτηση νέου συνασπισμού, αν και επίσης το CDU/CSU διεκδίκησε το σχηματισμό νέου συνασπισμού τη νύχτα των εκλογών. Το SPD και οι Πράσινοι συγκέντρωσαν το 40,5% των ψήφων, ενώ το CDU/CSU και το FDP το 35,6%.

Το FDP πιθανότατα θα διεκδικήσει το υπουργείο Οικονομικών

Δεδομένης της ανάγκης ενός τρίτου κόμματος για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας των εδρών στην Μπούντεσταγκ, το FDP και το κόμμα των Πρασίνων θα κρατήσουν γερά τα χέρια στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις. Λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές αποκλίσεις του FDP με το SPD και τους Πράσινους σε θέματα όπως οι αυξήσεις φόρων, οι δαπάνες και οι ρυθμίσεις, η SG εκτιμά ότι θα διεκδικήσει το υπουργείο Οικονομικών για να υποστηρίξει έναν συνασπισμό κοκκινο-κίτρινου-πράσινου. Καθώς είναι επίσης δυνατός ένας συνασπισμός Τζαμάικα, με το CDU/CSU, το FDP θα χρειαστεί πιθανότατα κάτι πέρα από τον παραδοσιακό του ρόλο ως κάτοχος του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι Πράσινοι είναι επίσης πιθανό να απαιτήσουν το υπουργείο Οικονομικών

Σε περίπτωση που το FDP απορρίψει την ένταξή του σε έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία του SPD, το CDU/CSU και το FDP θα προσελκύσουν τους Πράσινους να συμμετάσχουν σε έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία του CDU/CSU (Τζαμάικα). Ένας συνασπισμός μεταξύ του CDU/CSU και του κόμματος των Πρασίνων θεωρούνταν μέχρι τον Ιούλιο η πιο πιθανή επιλογή, με αυξημένη συνεργασία σε πολλά ομόσπονδα κρατίδια τα τελευταία χρόνια, καθώς το κόμμα των Πρασίνων μείωσε το παραδοσιακό αριστερό του προφίλ. Παρόλα αυτά, η συνεργασία με το FDP και το CSU θα απαιτούσε πιθανότατα ουσιαστικές παραχωρήσεις για το κόμμα των Πρασίνων, ιδίως όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, κάτι που θα μπορούσε να καταστήσει δύσκολη την εξεύρεση συναίνεσης. Το κόμμα των Πρασίνων πιθανότατα θα απαιτούσε το υπουργείο Οικονομικών για να μπορέσει να επιτύχει ορισμένους από τους στόχους του. Ωστόσο, ο αποκλεισμός του SPD θα μπορούσε να φανεί περίεργος, ιδίως υπό το πρίσμα του γεγονότος ότι το SPD και το κόμμα των Πρασίνων μαζί είναι πολύ μεγαλύτερο από το CDU/CSU και το FDP.

Άλλες επιλογές είναι πιθανές, αλλά πιθανότατα μόνο μετά από μακροχρόνιες συζητήσεις

Αντί τα δύο πρωτοπόρα κόμματα να ψάχνουν για έναν βιώσιμο συνασπισμό, υπάρχει επίσης η πιθανότητα το FDP και οι Πράσινοι να συναντηθούν και να επεξεργαστούν τα βασικά αιτήματά τους και στη συνέχεια να επιλέξουν είτε το SPD είτε το CDU/CSU ως επικεφαλής συνασπισμού. Αν και είναι πιθανό, αμφιβάλλουμε ότι θα άλλαζε πολύ το αποτέλεσμα. Με δεδομένο το ενδεχόμενο ότι τόσο το FDP όσο και οι Πράσινοι μπλοκάρουν έναν σχηματισμό συνασπισμού (μετά από μακρές συνομιλίες), δεν μπορεί να αποκλειστεί η επιλογή ενός άλλου μεγάλου συνασπισμού (SPD, CDU/CSU), ενδεχομένως με τους Πράσινους ή το FDP. Ωστόσο, τα κύρια κόμματα αναγνωρίζουν επίσης την κόπωση των ψηφοφόρων με τον Μεγάλο Συνασπισμό, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα πρέπει να έχουν χαμηλότερες πιθανότητες (βλ. Πίνακα 1 για τις ενδεικτικές πιθανότητές μας).

Η πολιτική εξακολουθεί να κλίνει όλο και περισσότερο προς τις εγχώριες επενδύσεις και την κλιματική αλλαγή

Όλα τα κύρια κόμματα έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη για αυξημένες επενδύσεις σε υποδομές στη Γερμανία. Με το κόμμα των Πρασίνων να είναι πιθανό να συμμετέχει σε συνασπισμό, η SG πιστεύει ότι οι κύριες αλλαγές πολιτικής στη Γερμανία θα είναι προς την κατεύθυνση του πρασίνου στην οικονομία και μένει να δούμε αν υπάρχει αρκετός πολιτικός χώρος εντός των περιορισμών του κανόνα του χρέους, με την πιθανότητα αύξησης των φόρων να αυξάνεται αν το SPD βρεθεί επίσης στην εξουσία. Ενώ πολλοί πολιτικοί εξέφρασαν χθες την επιθυμία να μην επαναληφθούν οι χρονοβόρες συνομιλίες συνασπισμού του 2017, η Societe βλέπει ότι οι «ζυμώσεις» θα μπορούσαν να τραβήξουν προς τα Χριστούγεννα.

Διαβάστε ακόμη:

Πόσο κοντά είναι το τέλος της πανδημίας – Ο Άλμπερτ Μπουρλά απαντά

Ebury: Κλυδωνισμοί για τη λίρα η έλλειψη καυσίμων – Στη σκιά της Evergrande η παγκόσμια οικονομία

Σκέρτσος: Το Δημόσιο παραμένει ο κυρίαρχος μέτοχος που θα καθορίζει τη στρατηγική της ΔΕΗ (vid)