Η Γερμανία και η Πολωνία σκοπεύουν να έχουν απαλλαγεί από την εξάρτησή τους από το ρωσικό πετρέλαιο έως το τέλος του έτους, ανεξαρτήτως του ευρωπαϊκού εμπάργκο και των εξαιρέσεων που αποφάσισε η ΕΕ, όπως δήλωσε ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Επισήμανε δε ότι από τη σημερινή συμφωνία των κρατών – μελών επηρεάζεται το 90% του συνόλου των ρωσικών προμηθειών πετρελαίου στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Όλαφ Σολτς τόνισε ότι το έκτο πακέτο κυρώσεων σημαίνει ότι η Ρωσία θα πρέπει να πληρώσει με σοβαρές συνέπειες για την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Οι κυρώσεις έχουν έναν σαφή στόχο, να πείσουν τη Ρωσία να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο και να αποσύρει τα στρατεύματά της, να καταλήξει σε συμφωνία με την Ουκρανία για μια λογική και δίκαιη ειρήνη», δήλωσε ο Καγκελάριος της Γερμανίας.

Παράλληλα, όμως, υπερασπίστηκε τις εξαιρέσεις που αποφασίστηκαν για την εισαγωγή πετρελαίου μέσω αγωγών, όπως ζητούν η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία. Αυτές οι χώρες, εξήγησε, δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τα μεταβατικά μέτρα τόσο γρήγορα όσο άλλα κράτη – μέλη.

Απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο σε δύο χρόνια

Ο Όλαφ Σολτς επισήμανε ακόμη ότι η Γερμανία εξακολουθεί να εργάζεται προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της και από το ρωσικό φυσικό αέριο, αναφέροντας ότι ο στόχος είναι να έχει απεξαρτηθεί πλήρως έως το καλοκαίρι του 2024. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η Γερμανία σημειώνει πρόοδο και κατασκευάζει ταχύτατα τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ δημιουργεί και την υποδομή για εισαγωγή από άλλες χώρες. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες ωστόσο, διευκρίνισε, θα παραμείνουν εξαρτημένες από το ρωσικό αέριο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι η Γερμανία.

Ο Καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στο ζήτημα των σιτηρών της Ουκρανίας που έχουν μπλοκαριστεί, τονίζοντας ότι το θέμα είναι η επίτευξη συμφωνίας με την Ουκρανία και τη Ρωσία, για την ανάπτυξη ασφαλών διαδρομών, προσθέτοντας ότι ένα από τα θέματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν και η παγκόσμια επισιτιστική κατάσταση. Η αιτία της μεγάλης ανησυχίας σε σχέση με τα τρόφιμα εκατομμυρίων ανθρώπων είναι μία και αυτή είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πληρωμή σε ρούβλια από τον μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού αερίου στη Γερμανία

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, ολοκλήρωσε την πρώτη πληρωμή σύμφωνα με την απαίτηση της Μόσχας, προκειμένου να διασφαλίσει τη συνέχιση της ροής φυσικού αερίου που είναι κρίσιμη για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

«Όπως άλλες γερμανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες, η Uniper άλλαξε τον τρόπο πληρωμής για τις παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Η Uniper πληρώνει σε ευρώ σύμφωνα με τον νέο μηχανισμό πληρωμών», αναφέρει η εταιρεία με έδρα το Ντίσελντορφ. «Η πρώτη από αυτές τις πληρωμές έγινε στα τέλη Μαΐου. Επομένως, η Uniper ενήργησε εντός του πλαισίου των κυρώσεων και μπορεί να συνεχίσει να διασφαλίζει την έγκαιρη εκπλήρωση των όρων της σύμβασης».

Το σχέδιο πληρωμών της Ρωσίας, που προβλέπει το άνοιγμα λογαριασμών για την πληρωμή σε ευρώ και ακολούθως τη μετατροπή σε ρούβλια, αποκάλυψε ρωγμές στην ενιαία αντίδραση της Ευρώπης αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς ορισμένες χώρες μέλη αρνήθηκαν να συμφωνήσουν και άλλες αναζήτησαν τρόπους για να συμμορφωθούν με την απαίτηση της Μόσχας.

Η Γερμανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο πέρυσι αντιπροσώπευε πάνω από το 50% των εισαγωγών καυσίμων. Τον προηγούμενο μήνα η Uniper είχε προαναγγείλει ότι θα πραγματοποιούσε στα τέλη Μαΐου την πρώτη πληρωμή σύμφωνα με το νέο σχέδιο, χωρίς να διευκρινίσει την ακριβή ημερομηνία. Η Uniper, που επιδιώκει να πωλήσει τη ρωσική θυγατρική Unipro, υπογραμμίζει ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε σε συντονισμό με τη γερμανική κυβέρνηση και ακολουθεί τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νωρίτερα σήμερα, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι θα διακόψει την 1η Ιουνίου την παροχή φυσικού αερίου στην Orsted της Δανίας, καθώς και στη Shell Energy για τη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου στη Γερμανία, αφότου οι δύο εταιρείες αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με το νέο σχέδιο πληρωμών της Μόσχας.

Διαβάστε ακόμη

Ο εφιάλτης των τιμών σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο επιστρέφει – Το εμπάργκο και ο χειμώνας που τρομάζει

Ισκαντάρ Σάφα: Πήρε τον Σκαραμαγκά με 1 ευρώ, θέλει και τα ρέστα

Ευρωαγορές: Απώλειες μετά από 4 μέρες ανόδου έφεραν οι ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό