Σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία για τον πλανήτη και σε μια εποχή όπου ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία έχει σηματοδοτήσει ένα «τέλος εποχής» για την παγκόσμια τάξη πραγμάτων, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επανέλαβε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το αίτημα της Γερμανίας για μια μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δίπλα στις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Κίνα και ίσως χωρίς τη Ρωσία.

«Η Γερμανία σέβεται τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών, προσέφερε και συνεχίζει να αναζητά δυνατότητες συνεργασίας» ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος.

Πρόκειται άλλωστε για μια πάγια διεκδίκηση της Γερμανίας, η οποία κάθε οκτώ χρόνια καταθέτει υποψηφιότητα για μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Απροκάλυπτος ιμπεριαλιστής» ο Πούτιν

Την πρόθεση της Γερμανίας για ανάληψη περισσότερων ευθυνών στο παγκόσμιο πολιτικό γίγνεσθαι επανέλαβε ο Γερμανός καγκελάριος χθες βράδυ με φόντο τη Νέα Υόρκη και σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Tagesthemen της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Πώς όμως συμβιβάζεται η πρόθεση ανάληψης περισσότερων διεθνών πρωτοβουλιών με την διστακτικότητα της Γερμανίας να στείλει σύγχρονα γερμανικά τεθωρακισμένα απευθείας στην Ουκρανία;

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW