Δύο βαθμίδες πάνω από την κατηγορία «σκουπίδια» της S&P Global Ratings παραμένει η Ιταλία, καθώς η κυβέρνηση της Μελόνι άντεξε την πρώτη από πολλές αξιολογήσεις σχετικά με τις προοπτικές χαλάρωσης του ελλείμματός της.

«Οι σταθερές προοπτικές εξισορροπούν την άποψή μας για μια πιο αργή δημοσιονομική εξυγίανση από ό,τι αναμέναμε προηγουμένως, μεταξύ άλλων λόγω της αύξησης των πληρωμών τόκων για το μεγάλο δημόσιο χρέος, έναντι της σημαντικής οικονομικής τόνωσης που αναμένεται να προσφέρουν τα κονδύλια της ΕΕ», αναφέρει η S&P σε ανακοίνωσή της, επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση της χώρας BBB.

Το αποτέλεσμα είναι καλά νέα για τον λαϊκίστικo συνασπισμό, του οποίου ο πρόσφατος νόμος για τον προϋπολογισμό και οι ευρύτερες προβλέψεις για το έλλειμμα είχαν οδηγήσει σε πωλήσεις ομολόγων, ωθώντας το spread μεταξύ των ιταλικών και των γερμανικών 10ετών ομολόγων υψηλότερα. Η διαφορά της απόδοσης διευρύνθηκε απότομα από τα τέλη Αυγούστου. Ήταν περίπου 200 μονάδες βάσης την Παρασκευή, κοντά στα υψηλότερα επίπεδά του φέτος, πριν από την ετυμηγορία της S&P.

Η αξιολόγηση είναι δύο βαθμίδες πάνω από την κατηγορία «σκουπίδια» μία υψηλότερη από την αξιολόγηση της Moody’s Investors Service. Η εν λόγω εταιρεία έχει προγραμματίσει να δημοσιεύσει τη δική της δική ης αξιολόγηση στις 17 Νοεμβρίου, ελέγχοντας τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Η Μελόνι θα αντιμετωπίσει έναν δύσκολο δρόμο μπροστά της, καθώς θα πρέπει να διαχειριστεί την αδύναμη οικονομική παραγωγή, η οποία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί μόλις κατά 0,7% φέτος, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ιταλίας. Το υψηλότερο κόστος δανεισμού και η πτώση του παγκόσμιου εμπορίου πλήττουν επίσης τις επιχειρήσεις της χώρας.

«Μέχρι το 2025, προβλέπουμε ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Ιταλίας θα ανακάμψει σε επίπεδα άνω του 1%, μετά από επιβράδυνση το 2023-2024», ανέφερε η S&P.

Διαβάστε ακόμη   

Ο Ελληνας με το άγγιγμα του Μίδα – Του προσφέρουν εκατομμύρια για να μεταμορφώσει το σπίτι τους σε παλάτι (pics + vid) 

Ρεύμα: Παίρνουν ξανά φωτιά τα τιμολόγια τον Νοέμβριο – Άλμα στις τιμές

Ξεπερνά και τις προβλέψεις της Αθήνας η S&P: Αύξηση ΑΕΠ 2,5% εφέτος και μέση ανάπτυξη 2,6% την τριετία 2024-2026

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ