Στη ζώνη του λυκόφωτος παρέμεινε ο μεταποιητικός δείκτης PMI στις χώρες της Ευρωζώνης, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά την πραγματική οικονομία, σε συνδυασμό -πάντα- με τα προβλήματα της Κίνας και την αδύναμη ζήτηση από το εξωτερικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μεταποιητικός δείκτης HCOB PMI της S&P Global παρέμεινε κάτω του ορίου των 50 μονάδων για 14ο διαδοχικό μήνα, καθώς τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στις 43,5 μονάδες έναντι 42,7 μονάδων τον Ιούλιο.

Ας σημειωθεί ότι οποιαδήποτε επίδοση κάτω των 50 μονάδων αντανακλά τη συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας.

Ο επιμέρους δείκτης PMI για την παραγωγή ανέκαμψε ελαφρώς στις 43,4 μονάδες από 42,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης για τις νέες παραγγελίες κατρακύλησε περαιτέρω στις 39,0 μονάδες.

«Τα παραπάνω νούμερα δεν είναι τόσο άσχημα, όσο δείχνουν με την πρώτη ματιά» σχολίασε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank.

Και πρόσθεσε: «Προφανώς, ο γενικός μεταποιητικός δείκτης PMI στις 43,5 μονάδες δείχνει αξιοσημείωτη αδυναμία στον κλάδο. Ωστόσο, και οι 12 υποδείκτες κινήθηκαν ανοδικά ή παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητοι, κάτι που δείχνει ότι η καθοδική τάση των τελευταίων μηνών αρχίζει να χάνει την ορμή της»

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ο γενικός μεταποιητικός δείκτης βελτιώθηκε ελαφρώς στις 39,1 μονάδες τον Αύγουστο από 38,8 μονάδες τον Ιούλιο. Παρ’ όλα αυτά, παρέμεινε κάτω των 50 μονάδων.

Στη Γαλλία, δε, ο PMI ανέκαμψε στις 46,0 μονάδες από 45,1 τον προηγούμενο μήνα.

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η ΕΚΤ

Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης, καθώς στις 14 Σεπτεμβρίου η κεντρική τράπεζα (ΕΚΤ) καλείται να αποφασίσει αν θα συνεχίσει την πορεία σύσφιγξης ή θα πατήσει «φρένο».

Σήμερα το βασικό επιτόκιο της Ευρωζώνης βρίσκεται στο 4,25%, ενώ το επιτόκιο καταθέσεων ακολουθεί στο 3,75%, με το συνολικό μέγεθος της νομισματικής παρέμβασης να ανέρχεται στις 425 μονάδες βάσης.

Μια νέα άνοδος στα επιτόκια, σύμφωνα με τα «γεράκια» της Φρανκφούρτης, είναι απολύτως απαραίτητη, προκειμένου να ανακοπεί η τάση περί εκ νέου επιτάχυνσης των πληθωριστικών πιέσεων.

Ωστόσο, υπάρχει και ο αντίλογος, ο οποίος αφορά τις αρνητικές επιπτώσεις των υψηλών επιτοκίων στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας (μόλις στο +0,3% το β’ τρίμηνο), με τα «περιστέρια» να ζητούν μια παύση στη νομισματική σύσφιγξη, προκειμένου η οικονομία να «ανασάνει».

Διαβάστε ακόμα

Το κρυφό ταλέντο, ο Τσίπρας… τα μαλλιά και η δουλειά, το σκληρό πόκερ για τον ΒΟΑΚ, ο Χάρης και η Cenergy

Αυτοκινητόδρομοι: Πετούν το «γάντι» Vinci και Hocthief για τις τιμές των διοδίων

Βασίλης Γκρίσιν: Μετά το «κανόνι», το σφυρί για 2 οικόπεδα στη «νησίδα του Ανιέλι» στους Παξούς (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ