Τους πολιτικούς αντιπάλους του στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) φέρεται να κατασκόπευε επί μια δεκαετία ο Κόνραντ Αντενάουερ, όπως υποστηρίζει σήμερα η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σε δημοσίευμά της με τίτλο «Το γερμανικό Watergate».

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός και πρώτος Καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1949 – 1963), ενημερωνόταν από δύο πληροφοριοδότες που βρίσκονταν κοντά στην ηγετική ομάδα του SPD, ενώ ο ένας από αυτούς είχε διασυνδέσεις με τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Τα στοιχεία αυτά αποκαλύφθηκαν από την έρευνα του ιστορικού Κλάους Ντίτμαρ Χένκε, ο οποίος αναδίφησε στα αρχεία του Ιδρύματος Κόρναντ Αντενάουερ.

Έχοντας την έμμονη ιδέα ότι κομμουνιστές της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας θα μπορούσαν να διεισδύσουν στην πολιτική ζωή της Δυτικής Γερμανίας, ο Καγκελάριος Αντενάουερ φρόντισε να αποκτήσει πρόσβαση σε περίπου 500 εμπιστευτικές αναφορές της ηγεσίας του SPD, όπου καταγράφονταν η στρατηγική και οι αποφάσεις του κόμματος. Μάλιστα, κάποιες φορές λάμβανε τις αναφορές ακόμη και την ημέρα που συντάσσονταν.

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι ο Αντενάουερ κατασκόπευε πολιτικούς, όπως τον μετέπειτα Καγκελάριο Βίλι Μπραντ (SPD), ενώ συνέλεγε και επιβαρυντικές πληροφορίες για ορισμένους από αυτούς. Είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ότι είχε στοχοθετηθεί το ίδιο το κόμμα.

Ο Κόνραντ Αντενάουερ πέθανε το 1967 και θεωρείται ο «πατέρας» της σύγχρονης Γερμανίας και ένας από τους πρωτοπόρους του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Διαβάστε ακόμη

Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός: «Μαξιλάρι» 2,6 δισ. για πρόσθετα μέτρα στήριξης

Σταυρόλεξο για γερούς λύτες η διαχείριση ιδιωτικού χρέους άνω των 100 δισ. ευρώ

Ρίσι Σούνακ: Κατηγορίες για μη φορολόγηση της συζύγου του ενώ αυξάνει τους φόρους στη Βρετανία