Τη «Διακήρυξη του Μπλέτσλεϊ» για την τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence – AI), που συμφωνήθηκε με χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, δημοσιοποίησε σήμερα η Βρετανία, με σκοπό να ενισχυθούν οι παγκόσμιες προσπάθειες για συνεργασία στην ασφάλεια.

Η διακήρυξη, που υπογράφεται από 28 χώρες και από την ΕΕ, δημοσιοποιήθηκε κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης που διεξάγεται στο Μπλέτσλεϊ Παρκ, στην κεντρική Αγγλία.

«Η Διακήρυξη ικανοποιεί σημαντικούς στόχους της συνόδου, εγκαθιδρύοντας κοινή συμφωνία και ευθύνη για τους κινδύνους, τις ευκαιρίες και μία διαδικασία προς τα εμπρός, για διεθνή συνεργασία για την ασφάλεια και την έρευνα της frontier AI, ιδιαίτερα μέσω μεγαλύτερης επιστημονικής συνεργασίας», ανέφερε η Βρετανία σε ξεχωριστή δήλωση που συνοδεύει τη διακήρυξη.

Όπως αναφέρει το Reuters, η διακήρυξη ενθαρρύνει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία από παράγοντες που αναπτύσσουν τεχνολογία frontier AI στα σχέδιά τους να μετρήσουν, να επιτηρήσουν και να μετριάσουν δυνητικά επιβλαβείς δυνατότητες.

«Είναι ένα επίτευγμα ορόσημο, όπου οι μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου στην τεχνητή νοημοσύνη συμφωνούν ότι είναι επιτακτικό να κατανοηθούν οι κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης -βοηθώντας να διασφαλιστεί το μακροπρόθεσμο μέλλον των παιδιών και των εγγονιών μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ.

Η διακήρυξη θέτει μια ατζέντα που εστιάζει στην ταυτοποίηση των κινδύνων κοινής ανησυχίας και στην οικοδόμηση επιστημονικής αντίληψης για αυτούς, και επίσης στην οικοδόμηση διακρατικών πολιτικών, προκειμένου αυτοί να μετριαστούν.

«Αυτό περιλαμβάνει, μαζί με αυξημένη διαφάνεια από ιδιωτικούς παράγοντες που αναπτύσσουν δυνατότητες frontier AI, κατάλληλη αποτίμηση των μεθόδων μέτρησης, εργαλεία για ασφαλή δοκιμή, και ανάπτυξη σχετικών ικανοτήτων του δημόσιου τομέα και επιστημονικής έρευνας», αναφέρεται στη διακήρυξη.

Η frontier AI αποτελείται από μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που προσφέρουν εξαιρετικά υψηλές δυνατότητες και πιστεύεται ότι θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο στην αντιμετώπιση ορισμένων από τις πιο πιεστικές προκλήσεις για την ανθρωπότητα.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: Το ΧΑ ξεπερνά και τις γεωπολιτικές δυσκολίες – Δεύτερη αγορά σε αποδόσεις το 2023

Μετρητά τέλος στις συναλλαγές με 4 νέα μέτρα – Έλεγχοι της εφορίας με κάμερες

4 όμορφα φυτά εσωτερικού χώρου που δεν χρειάζονται κόπο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ