Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας αύξησε την Πέμπτη το επιτόκιο αναφοράς της στο 0,5%, τερματίζοντας μια εποχή αρνητικών επιτοκίων στην Ευρώπη.

Όπως μεταδίδει το CNBC, Η αύξηση των 75 μονάδων βάσης ακολουθεί την αύξηση στο -0,25% στις 16 Ιουνίου, που ήταν η πρώτη άνοδος επιτοκίων σε βάθος 15ετίας. Πριν από αυτό, η ελβετική κεντρική τράπεζα είχε διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο -0,75% από το 2015. Ο πληθωρισμός στην Ελβετία βρίσκεται επί του παρόντος στο υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων τριών δεκαετιών, φθάνοντας το 3,5% τονΑύγουστο.

Το ελβετικό φράγκο διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδό του ναντι του ευρώ από τον Ιανουάριο του 2015 νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, καθώς οι οικονομολόγοι άρχισαν να κάνουν λόγο για την προοπτική αύξησης 75 μονάδων βάσης.

Η Ελβετία ήταν η τελευταία χώρα στην Ευρώπη που εφάρμοζε πολιτική αρνητικών επιτοκίων, καθώς οι κεντρικές τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

Η Ιαπωνία είναι πλέον η τελευταία μεγάλη οικονομία στην οποία η κεντρική τράπεζα ακολουθεί την πολιτική αρνητικών επιτοκίων, αφού η BoJ αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει τα επιτόκιά της αρνητικά στο -0,1%.

Διαβάστε ακόμα:

Σε νέο ιδιοκτήτη η οικία-μουσείο του ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου (pics)

Νέο «χτύπημα» στη γραφειοκρατία: Έναρξη ατομικής επιχείρησης από την οθόνη του υπολογιστή σας

Σπάει τα «κοντέρ» στα Airbnb η Ελλάδα, με 133.575 καταχωρήσεις καταλυμάτων, μόλις -2% έναντι του 2019 (διαγράμματα)