Να βάλει τέλος στο φαινόμενο του «βενζινο-τουρισμό» επιθυμεί η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, η οποία αποφάσισε να απαγορεύσει σε οδηγούς από το εξωτερικό, ακόμη κι από άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε., να προμηθεύονται… φθηνά καύσιμα. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, από χθες η τιμή της βενζίνης για τους ξένους οδηγούς είναι ακριβότερη κατά 40%, καθώς σ’ αυτή δεν υπολογίζεται η κρατική επιδότηση, η οποία διαμορφώνει την τελική τιμή μόλις στο 1,23 ευρώ (480 φιορίνια).  

Το εν λόγω μέτρο, όπως εξήγησε η Βουδαπέστη, εφαρμόζεται προκειμένου οι πολίτες των γειτονικών χωρών να σταματήσουν να εκμεταλλεύονται τις κρατικές ενισχύσεις της Ουγγαρίας, προκειμένου να προμηθεύονται φθηνότερη βενζίνη. 

Είναι ενδεικτικό ότι στην Αυστρία και στη Σλοβακία οι οδηγοί πληρώνουν κατά μέσο όρο 1,80 ευρώ το λίτρο, ενώ στην Τσεχία και στην Ιταλία η αντίστοιχη τιμή καθορίζεται σε 1,87 ευρώ και στη Γερμανία σε 2,15 ευρώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα κάθε μέρα, χιλιάδες οδηγοί να διασχίζουν τα ουγγρικά σύνορα, προκειμένου να «φουλάρουν» σε χαμηλές τιμές. 

«Σαφής παραβίαση» του κοινοτικού δικαίου 

Μπορεί τόσο εύκολα η ουγγρική κυβέρνηση να προσφέρει προνομιακή τιμή στους Ούγγρους οδηγούς, επιβάλλοντας «καπέλο» σε όλους τους υπόλοιπους;

Όπως επισημαίνει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), η άνιση μεταχείριση ημεδαπών και Ευρωπαίων πολιτών «θέτει το ερώτημα κατά πόσον η Ουγγαρία παραβιάζει την αρχή της μη διάκρισης λόγω ιθαγένειας, που κατοχυρώνεται στο δίκαιο της Ε.Ε.». Μάλιστα το κοινοτικό δίκαιο απαγορεύει όχι μόνο την άμεση, αλλά και κάθε έμμεση διάκριση με κριτήρια ιθαγένειας.  

Σε δηλώσεις του, την Πέμπτη,  ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου,  Άνταλ Ρόγκαν παραδέχθηκε ότι η απόφαση της ουγγρικής κυβέρνησης «θα προκαλέσει κάποιες συζητήσεις με τις Βρυξέλλες». 

Ασφαλώς, φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπερ-συντηρητικός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ανοίγει μέτωπο με τις Βρυξέλλες. 

Διαβάστε επίσης:

Τουριστική «απόβαση» από τις ΗΠΑ: 500.000 Αμερικανοί στην Ελλάδα για διακοπές

Το «πλουσιότερο» ματς της χρονιάς δεν είναι ο τελικός του Champions League

Bloomberg: H Ευρώπη απέτυχε να χτυπήσει τον Πούτιν εκεί που πονάει