Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει δεσμευτεί να αποφύγει ένα νέο lockdown στην Γερμανία, ενώ οι μολύνσεις και τα νέα κρούσματα από κορωνοϊό αυξάνονται και πάλι.

Όπως και οι ευρωπαίοι γείτονές της, η Γερμανία δεν γλύτωσε από το δεύτερο κύμα του ιού που ανέκυψε μετά το άνοιγμα των οικονομιών το καλοκαίρι. Ωστόσο, μέχρι στιγμής η χώρα δεν καταγράφει τους αριθμούς κρουσμάτων της Γαλλίας, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Για παράδειγμα, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε 7.143 νέα κρούσματα και 71 θανάτους από τον ιό την Τρίτη, η Γερμανία ανακοίνωσε 2.089 νέα κρούσματα και 11 θανάτους.

Όπως αναφέρει το CNBC η Γερμανία κατά το πρώτο ξέσπασμα του κορωνοϊού τα πήγε καλύτερα από τους γείτονές της, καταφέρνοντας να περιορίσει τους θανάτους (που παραμένουν κάτω από τις 10.000) σε αριθμούς πολύ χαμηλότερους από εκείνους του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας. Αλλά πλέον οι γερμανοί αξιωματούχοι δεν είναι ικανοποιημένοι με το πως εξελίσσεται το δεύτερο κύμα.

«Θέλουμε να δράσουμε τοπικά, εξειδικευμένα και εστιασμένα, αντί να κλείσουμε ξανά ολόκληρη τη χώρα – αυτό θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος», δήλωσε η Μέρκελ σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με την Deutsche Welle, μετά την συνάντησή της με τους αρχηγούς των κρατιδίων.

«Έχουμε μάθει πολλά και τα πήγαμε καλά όλο το καλοκαίρι», είπε η Μέρκελ, αλλά προειδοποίησε ότι τα αυξανόμενα κρούσματα πριν ξεκινήσει το φθινόπωρο και ο χειμώνας είναι ανησυχητικά.

Προειδοποίησε ότι με τον τρέχοντα ρυθμό μολύνσεων, η Γερμανία θα μπορούσε να καταγράφει περισσότερα από 19.000 κρούσματα την ημέρα μέχρι το τέλος του έτους και ανακοίνωσε νέους περιορισμούς, επαναλαμβάνοντας τις υπάρχουσε οδηγίες για κοινωνική αποστασιοποίηση και προσωπική υγιεινή, αλλά και την ενίσχυση της διενέργειας τεστ κορωνοϊού και ανίχνευσης των κρουσμάτων και των επαφών τους.

Τρία απλά μέτρα

«Η βασική στρατηγική είναι να διατηρηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων σε χαμηλό επίπεδο, ώστε να είναι δυνατή η ιχνηλάτηση των αλυσίδων μόλυνσης, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία και η οικονομία», σημείωσε χθες ο οικονομολόγος για την ζώνη του ευρώ της JPMorgan. Greg Fuzesi.

Όπως υπογράμμισε αυτή η στρατηγική έχει «τρεις άξονες»: Ενίσχυση των υφιστάμενων κανόνων υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενίσχυση του συστήματος ελέγχων και ιχνηλάτησης και ενίσχυση της «στρατηγικής hotspot».

Σύμφωνα με αυτήν, τα κρατίδια θα πρέπει να περιορίσουν τον αριθμό των ατόμων που επιτρέπονται σε ιδιωτικές συγκεντρώσεις (σε ​​50) εάν τα κρούσματα υπερβαίνουν τα 35 ανά 100.000 κατοίκους για διάστημα επτά ημερών. Εάν τα κρούσματα υπερβούν τα 50 ανά 100.000 κατοίκους θα επιτρέπεται η συμμετοχή έως 25 ατόμων σε ιδιωτικές συγκεντρώσεις. Επιπλέον προβλέπεται πρόστιμο 50 ευρώ σε όσους παρέχουν ψευδή στοιχεία επικοινωνίας, που απαιτούνται για την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, σε εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις.

Όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Γερμανία δεν επιθυμεί να επιστρέψει σε ένα γενικευμένο lockdown που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω οικονομική ζημία. Μέχρι στιγμής, οι ευρωπαϊκές χώρες επιλέγουν περιφερειακά ή τοπικά lockdown, για παράδειγμα σε περιοχές της βόρειας Αγγλίας και της Μαδρίτης στην Ισπανία, ή πρόωρο κλείσιμο χώρων φιλοξενίας και περιορισμούς στις κοινωνικές συγκεντρώσεις.

Ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος στην γερμανική επενδυτική τράπεζα Berenberg, δήλωσε σήμερα ότι υπάρχουν ελπίδες πως η εφαρμογή των συστάσεων που ανακοινώθηκαν, με την προσήλωση στη χρήση μάσκας, τήρηση της κοινωικής αποστασιοποίησης, μαζί με πιο εστιασμένους περιορισμούς «θα είναι αρκετά για να αντιστρέψουν την εξέλιξη του ιού και να αποτρέψουν την επιβάρυνση των συστημάτων υγείας ώστε να μην αναγκαστούν οι χώρες να επιβάλλουν εκ νέου αυστηρά και γενικευμένα lockdown».

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος «Το νέο κύμα τοπικών και εστιασμένων μέτρων σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης περιορίζει την κοινωνική δραστηριότητα και όχι τη δυνατότητα εργασίας και αγορών».