Ευρώπη

Τίμερμανς: Όχι στην πρόταση Όρμπαν για τον μηχανισμό ελέγχου του κράτους δικαίου

  • newsroom
timermans-3.jpg


Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν είχε προτείνει να αναβληθεί η απόφαση για τον μηχανισμό ελέγχου του κράτους δικαίου

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς απέρριψε το αίτημα του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν να αναβληθεί η απόφαση σχετικά με τον μηχανισμό ελέγχου των αρχών του κράτους δικαίου στην ΕΕ.

«Δεν θεωρώ την πρόταση του Όρμπαν καθόλου καλή. Αυτό που σκοπεύουμε να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι τα χρήματα των φορολογουμένων δαπανώνται σωστά. Είναι χρήματα των Ευρωπαίων πολιτών και πρέπει να δίνονται σύμφωνα με τις αξίες μας. Υπάρχουν πολλές κυβερνήσεις κρατών-μελών, για τις οποίες το κράτος δικαίου είναι πολύ σημαντικό, απλώς δεν δημοσιεύεται η γνώμη τους τόσο συχνά στον Τύπο», τόνισε ο Ολλανδός πολιτικός σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Zeit».

Σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα την περασμένη εβδομάδα, ο Όρμπαν είχε προτείνει να αναβληθεί η απόφαση για τον μηχανισμό ελέγχου του κράτους δικαίου. Η Ουγγαρία και η Πολωνία παρεμποδίζουν επί του παρόντος τη λήψη απόφασης της ΕΕ σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ και το πρόγραμμα για την οικονομική ανάκαμψη των πληγεισών χωρών από την κρίση του κορωνοϊού.

Οι κυβερνήσεις των δύο αυτών χωρών προτίθενται να συμφωνήσουν μόνο εάν δεν υιοθετηθούν ταυτόχρονα και τα κριτήρια για το κράτος δικαίου. Επίσης, ο Τίμερμανς εκφράζει την ελπίδα ότι «οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ θα αποφασίσουν έναν φιλόδοξο κλιματικό στόχο στη σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδα. «Πολλά κράτη μέλη το υποστηρίζουν ήδη», είπε ο ίδιος στην εφημερίδα του Αμβούργου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην Ευρώπη κατά 55% έως το 2030 (σε σύγκριση με το 1990), ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μείωση κατά 60%. Ακόμη, ο Τίμερμανς δηλώνει αισιόδοξος ότι η προστασία του κλίματος θα είναι ευκολότερο να εφαρμοστεί παγκοσμίως στο μέλλον: «Σε τελική ανάλυση, δεν είμαστε μόνοι. Οι Κινέζοι θέλουν να γίνουν ουδέτεροι ως προς τον άνθρακα έως το 2060 και τώρα εντάσσουν τον στόχο αυτόν στα πενταετή σχέδιά τους.

»Η Ιαπωνία έχει θέσει ως στόχο την ουδετερότητα του κλίματος έως το 2050, όπως επίσης η Νότια Κορέα και η Νότια Αφρική. Και ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα τις επαναφέρει στη Συμφωνία του Παρισιού. Υπάρχει πραγματικά μεγάλη κινητικότητα στο θέμα αυτό», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Die Zeit

Διαβάστε ακόμη

Παράταση με… αστερίσκους στα μορατόρια για πληρωμή στις δόσεις των δανείων

ΧΑ: Άνω των 760 μονάδων ο Γενικός Δείκτης με τις τράπεζες οδηγό

Μην βλέπετε μόνο το bitcoin… Υπάρχει και το ether – Άνοδος 350%