Υπέρ της παράτασης στα μορατόρια για ακόμη ένα τρίμηνο, δηλαδή έως τα τέλη Μαρτίου 2021, τάσσεται η ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή (ΕΒΑ), θέτοντας, ωστόσο, ορισμένες προϋποθέσεις όσον αφορά στα δάνεια που μπορούν να υπαχθούν στο συγκεκριμένο καθεστώς.

Πιο αναλυτικά, με βάση την απόφαση, η ΕΒΑ θέτει τους εξής δύο περιορισμούς που έχουν ως στόχο να εξασφαλίσουν ότι τα μορατόρια θα καλύψουν το κενό ρευστότητας των δανεισμένων που προκάλεσε η επιστροφή των lockdown. Συγκεκριμένα:

  • Η παράταση θα ισχύσει μόνο σε δάνεια, τα οποία έχουν τεθεί σε αναστολή πληρωμής δόσης για λιγότερο από εννέα μήνες στο σύνολο, περιλαμβανομένων προηγούμενων ανάλογων ρυθμίσεων.
  • Οι τράπεζες καλούνται να υποβάλλουν στις εποπτικές αρχές στοιχεία για τα σχέδιά για τον υπολογισμό ότι τα ανοίγματα που υπόκεινται σε αναστολή πληρωμών δεν θα γίνουν «μη πιθανό να εξοφληθούν». Αυτό θα επιτρέψει στις εποπτικές αρχές να αναλάβουν τις ανάλογες δράσεις.

«Μετά από προσεκτική παρακολούθηση των εξελίξεων της πανδημίας COVID-19 και, ιδίως, του αντίκτυπου του δεύτερου κύματος COVID-19 και των σχετικών κυβερνητικών περιορισμών που λαμβάνονται σε πολλές χώρες της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών αποφάσισε να επανενεργοποιήσει τις κατευθυντήριες γραμμές της για θεσμική και μη θεσμική αναστολή πληρωμών των δανείων», επισημαίνει χαρακτηριστικά η ΕΒΑ και συνεχίζει: «Αυτή η επανενεργοποίηση θα διασφαλίσει ότι τα δάνεια, τα οποία στο παρελθόν δεν είχαν επωφεληθεί από την αναστολή πληρωμών, μπορούν πλέον να επωφεληθούν από αυτά. Ο ρόλος των τραπεζών να διασφαλίζουν τη συνεχή ροή δανεισμού σε πελάτες παραμένει εξαιρετικά σημαντικός και με την επανενεργοποίηση αυτών των κατευθυντήριων γραμμών, η ΕΒΑ αναγνωρίζει τις εξαιρετικές συνθήκες του δεύτερου κύματος COVID-19».

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020 είχαν υπαχθεί σε καθεστώς προσωρινής αναστολής καταβολής δόσεων δάνεια, ύψους 20,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 9,2 δισ. ευρώ αφορούσαν σε δάνεια προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, 8,3 δισ. ευρώ σε στεγαστικά, 1,8 δισ. ευρώ σε καταναλωτικά, 1,4 δισ. ευρώ σε δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις και, τέλος, τρία εκατ. ευρώ σε λοιπά δάνεια προς νοικοκυριά.

Πιο αναλυτικά, η Eurobank έχει αναστείλει τις πληρωμές έως τα τέλη του 2020 για δάνεια, ύψους 4,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 48% στεγαστικά, 29% εταιρικά και 23% δάνεια μικρών επιχειρήσεων, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς έχει «παγώσει» δάνεια, ύψους 5,3 δισ. ευρώ (2,1 δισ. ευρώ στεγαστικά, 1,7 δισ. ευρώ επιχειρηματικά, 1,3 δισ. ευρώ εταιρικά και 300 εκατ. ευρώ καταναλωτικά).

Η Alpha Bank από την πλευρά της, έχει θέσει σε καθεστώς moratorium δάνεια, ύψους 4,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,7 δισ. ευρώ στεγαστικά, 1,6 δισ. ευρώ εταιρικά, 600 εκατ. ευρώ μικρά επιχειρηματικά και 300 εκατ. ευρώ καταναλωτικά και, τέλος, τα μέτρα διευκόλυνσης καταβολής οφειλών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων της Εθνικής Τράπεζας αντιστοιχούν σε εγκεκριμένα υπόλοιπα δανείων, ύψους περίπου 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,2 δισ. ευρώ στεγαστικά, 200 εκατ. ευρώ καταναλωτικά και δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις και 2,1 δισ. ευρώ επιχειρηματικά δάνεια.

 

Διαβάστε ακόμη: 

Στουρνάρας: Οι καθυστερήσεις στη διάθεση των εμβολίων είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανάκαμψη

«Ψηφιακός πόλεμος» Walmart – Amazon την Black Friday και έπεται συνέχεια

ΤΙΤΑΝ: «Βλέπει» ισχυρή ζήτηση στην Ελλάδα το 2021 λόγω εκκίνησης μεγάλων έργων