Η χρεοκοπία της Silicon Valley Bank έχει διασπαρεί στην ευρωπαϊκή αγορά, με τις τραπεζικές μετοχές να γκρεμίζονται στα χρηματιστήρια, όπως αναφέρει η Citi, Βέβαια, οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας καθησυχάζουν και αναφέρουν ότι τα θεμελιώδη μεγέθη τους παραμένουν σταθερά και καλά απομονωμένα από τους κινδύνους που σχετίζονται με τη SVB. Πάντως, η μεταβλητότητα στον τραπεζικό κλάδο έρχεται ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα, εκεί όπου συνεχίζουμε να αναμένουμε αύξηση κατά 50 μ.β., σύμφωνα με την τράπεζα.

Είναι γεγονός πως η κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) έχει καταφέρει πλήγμα τις ευρωπαϊκές μετοχές. Ο Euro Stoxx 50 έχει υποχωρήσει κατά 3% από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, με τις τράπεζες να υποχωρούν σχεδόν 9%. Έπειτα από ένα ράλι 32% στις ευρωπαϊκές μετοχές από τα τέλη Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, υπήρχαν ήδη οι προϋποθέσεις για την αποκόμιση κερδών.

Η Citi εξακολουθεί σταθερά να προτιμά τις ευρωπαϊκές τράπεζες

«Παραμένουμε υπερεπενδεδυμένοι στις ευρωπαϊκές τράπεζες και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπεραποδώσουν έναντι των ομοειδών των ΗΠΑ», εκτιμά η αμερικανική τράπεζα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι: (1) οι αναλυτές για τις ευρωπαϊκές τράπεζες βλέπουν περιορισμένο read through από την SVB, (2) οι ευρωπαϊκές τράπεζες συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με discount σε σχέση με τις ομοειδείς των ΗΠΑ και (3) οι ευρωπαϊκές τράπεζες συνεχίζουν να βλέπουν ισχυρές ανοδικές αναθεωρήσεις των κερδών ανά μετοχή (EPS), ενώ τα κέρδη των ΗΠΑ θα μπορούσαν να υποστούν πιέσεις καθώς οι καταθέσεις αναζητούν εναλλακτικές λύσεις υψηλότερου εισοδήματος.

Οι επιπτώσεις στις επιλογές της ΕΚΤ

Η μεταβλητότητα στον τραπεζικό τομέα έρχεται ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα και της συνεδρίασης της Fed την επόμενη εβδομάδα, με τις αγορές να τιμολογούν χαμηλότερα τερματικά επιτόκια εν μέσω ανησυχιών για χρηματοπιστωτική αστάθεια. Επίσης, οι οικονομολόγοι της Citi αναμένουν πως η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης και η Fed κατά 25 μονάδες βάσης.

«Θεωρούμε πως η αγορά θα μπορούσε να επικεντρωθεί όλο και περισσότερο στους κινδύνους ύφεσης και στα θεμελιώδη μεγέθη. Ανησυχούμε για τις ακριβές κυκλικές μετοχές με επιδεινούμενη δυναμική EPS που δεν έχουν τιμολογήσει μια πτώση των κερδών», όπως καταλήγει η Citi.

Διαβάστε ακόμη 

Πάολο Γκρινιάνι (Oxford Economics): Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια 

Η «μάχη» του Καραμανλή, η απόφαση Μητσοτάκη για τα Χανιά, ο Μυστακίδης πήρε την τράπεζα και το «Τ» της Cosmote 

«Ματώνουν» ξανά οι αγορές – Αναστολή διαπραγμάτευσης για Credit Suisse, Societe Generale και ιταλικές τράπεζες