Την ημέρα που ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ επισκέπτεται τη Ρωσία πάνω από 40 υπουργοί Δικαιοσύνης καταφθάνουν στο Λονδίνο. Είναι μια αξιοσημείωτη συγκυρία καθώς και τα δυο αυτά γεγονότα πραγματοποιούνται μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Η διάσκεψη που συνδιοργανώνουν Βρετανία και Ολλανδία είχε γίνει γνωστή από τις αρχές Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται όμως ότι μόλις την προηγούμενη Παρασκευή ο Βρετανός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν αποφάσισε να εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν με την κατηγορία διάπραξης εγκλημάτων πολέμου αλλά και τη μετακίνηση ανήλικων παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία.

Η συνάντηση πραγματοποιείται σήμερα, Δευτέρα, στο ιστορικό Lancaster House, στο πάρκο St. James της βρετανικής πρωτεύουσας και θα φιλοξενηθεί από κοινού από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Δικαιοσύνης Ντόμινικ Ράαμπ και την υπουργό Δικαιοσύνης και Ασφαλείας της Ολλανδίας Ντίλαν Γεζιλγκόζ – Ζεγκέριους.

Χωρίς επίσημες ανακοινώσεις

Εκπρόσωποι και υπουργοί Δικαιοσύνης από περισσότερες από 40 χώρες έχουν δώσει το παρών με στόχο να αυξήσουν την παγκόσμια οικονομική και πρακτική υποστήριξη που μπορεί να προσφερθεί προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Εκείνο με την σειρά του θα συντονίσει τις προσπάθειες που θα διασφαλίσουν ότι έχει όλα όσα χρειάζονται για τη διεξαγωγή ερευνών και τη δίωξη των υπευθύνων της κάθε υπόθεσης που εξετάζει.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW