Κουρασμένοι από τα ανάμικτα μηνύματα που λαμβάνουν, οι Βρετανοί τουρίστες στην Πορτογαλία αντέδρασαν με οργή και δυσπιστία στην απόφασή της κυβέρνησής τους να επιβάλει και πάλι καραντίνα σε όσους επιστρέφουν από τον δημοφιλή τουριστικό προορισμό στη νότια Ευρώπη.

Χιλιάδες πολίτες στη Βρετανία έφτιαξαν τις βαλίτσες τους για Πορτογαλία, τον μοναδικό τουριστικό προορισμό στη λίστα, από τον οποίο δεν θα χρειαζόταν να μπουν σε καραντίνα όταν θα επέστρεφαν στο σπίτι τους.

Όμως, η Βρετανία μετέταξε την Πορτογαλία στην «πορτοκαλί» λίστα, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού και του κινδύνου που συνιστά η μετάλλαξή του που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία.

Επιδιώκοντας αγωνιωδώς να αποτινάξει τη μελαγχολική περίοδο της πανδημίας, ο Τζον Τζόις από το Νιουκάσλ έκλεισε διακοπές με την οικογένειά του στην ηλιόλουστη Πορτογαλία μόλις η Βρετανία την πρόσθεσε στη λεγόμενη «πράσινη λίστα», πριν από περίπου τρεις εβδομάδες. «Είναι άδικο. Υπάρχουν οικογένειες που έφεραν τα παιδιά τους και άνθρωποι που έχουν ήδη κλείσει τις διακοπές τους… και το άγχος που συνεπάγεται αυτό για όλους, εμού συμπεριλαμβανομένου», είπε στο Reuters ο Τζόις εμφανώς ενοχλημένος.

Η Σαρλότ Τσεντλ προέτρεψε την κυβέρνηση είτε να απαγορεύσει τελείως τα διεθνή ταξίδια, είτε να μεταφέρει σωστά τα μηνύματά της στον κόσμο. «Είναι βλακώδες», σχολίασε η 22χρονη Αγγλίδα, η οποία θα χρειαστεί να μείνει σε 10ημερη καραντίνα μετά την επιστροφή της. «Κάναμε μια προσπάθεια και εξεταστήκαμε σε ιδιωτικό εργαστήριο… Πληρώσαμε τα πάντα, κάναμε τα πάντα για να είμαστε ασφαλείς», πρόσθεσε.

Στην Πορτογαλία έχουν αρθεί οι περισσότεροι περιορισμοί, ωστόσο η κυβέρνηση επικρίθηκε επειδή επέτρεψε σε χιλιάδες Άγγλους φιλάθλους να κάνουν πάρτι στο Πόρτο, οι περισσότεροι χωρίς να φορούν μάσκες, με την ευκαιρία του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ την περασμένη εβδομάδα. Ορισμένοι ντόπιοι εξέφρασαν ανησυχίες ότι θα εκτοξευθεί ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Σήμερα (3/6/2021) στην Πορτογαλία ανακοινώθηκαν 769 νέα κρούσματα, γεγονός που σημαίνει ότι καταγράφηκε η υψηλότερη ημερήσια αύξηση από τις αρχές Απριλίου. Το σύνολο των κρουσμάτων είναι πλέον 851.031.

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης συνιστά τεράστιο πλήγμα για τον τουριστικό τομέα της Πορτογαλίας, ο οποίος καλύπτει ένα σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας. «Δεν είναι καλή είδηση για τις επιχειρήσεις, όμως σταδιακά θα ανακάμψουμε. Ή τουλάχιστον το ελπίζω, επειδή η οικονομία μας πέφτει», είπε στο Reuters η διευθύντρια εστιατορίου Άνα Πάουλα Γκόμες.

Διαβάστε ακόμη

Τέλος στην «ομηρία» 400.000 φορολογούμενων με «χρέος» έως 0,99 ευρώ στην εφορία

Βρετανία: Εκτός «πράσινης» λίστας η Πορτογαλία – Καμία νέα προσθήκη (upd)

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Ανοίγουν οι δηλώσεις στην ΕΡΓΑΝΗ για τους καλλιτέχνες για τον μήνα Απρίλιο